Alimente - cheie pentru o vedere fara probleme
Publicat pe 31.08.2010 la 17:44 Actualizat pe 31.08.2010 la 18:32
Chiar daca nu te-ai confruntat cu probleme de vedere pana acum, nu ar fi rau sa iti iei precautii. Asta nu inseamna numai controale oftalmologice si morcovi rontaiti de zor, ci si o alimentatie bogata in cateva mancaruri si substante care actioneaza pozitiv asupra nervilor optici.
Consuma minim doua portii de spanac pe zi
Spanacul nu este doar un fortifiant, cum il folosea Popeye, ci reduce si riscul de cataracta si slabire a muschiului optic. Secretul consta in lexitina si zeaxantina, doua substante care actioneaza benefic in acest sens si care se gasesc in aceasta legume precum si in cele inrudite cu ea.
SFAT: Adauga la masa de seara o salata de spanac sau o mana de broccoli direct in farfurie.
Asigura-ti portia de antioxidanti zilnic
Antioxidantii functioneaza precum un scut impotriva poluarii si radicalilor liberi din mediul inconjurator, protejandu-ti ochii. II gasesti usor in afine, capsuni dar si portocale si cirese.
SFAT: Ia doua portii de astfel de frcute pe zi ; poti combina o ceasca de afine dimineata cu o portocala seara, ca gustare.
Cumpara multivitamine de la Plafarul local
Vitaminele nu sunt suficiente pentru vederea ta. O combinatie de vitamine si minerale insa, face toata diferenta. Studii realizate in SUA au recomandat vitaminele C si E si suplimente de cupru si zinc, in urma rezultatelor uimitoare pe care le-au avut cu degenerescenta maculara.
SFAT: Ia mai ales vitaminele B6 si B12 si acid folic, daca ai avut in familie cazuri de degenerescenta maculara.
Acizii grasi Omega 3 asigura umiditatea ochiului
Acizii Omega 3 nu au doar efect benefic asupra inimii, ci previn si uscaciunea ochilor si cataracta. Poti consuma cu incredere orice specie de peste gras ( noi iti recomandam somonul si tonul) pentru aportul zilnic de acizi grasi. Daca nu este de ajuns sau aceste tipuri de peste nu iti sunt pe plac, fii linistita: se gasesc si pastile cu uleiuri de peste.
SFAT: Redu cantitatea de carne rosie consumata saptamanal in favoarea carnei slabe de peste. Doua portii de peste pe saptamana este minimul recomandat de doctori.
sursa foto: omnis.if.ifrj.br