Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile ne pot face mult rau

Publicat pe 01.04.2011 la 17:12 Actualizat pe 01.04.2011 la 17:35

Va fac viata mai usoara, dar va pot imbolnavi la fel de usor! Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile va pot face mult rau daca nu stiti cum sa le folositi. La temperaturi ridicate sau la lumina puternica, substantele periculoase din ambalaje trec in alimente si bauturi. Iar de aici, direct in sanatatea voastra.

Sticle, caserola, cutii de conserve sau peturi. Protejeaza alimentele, dar le pot si otravi, prin compusii chimici. Cele mai periculoase sunt recipientele din plastic. In aceasta categorie intra peturile, ambalajele din policarbonat, polistiren sau polipropilena. Adica sticle de suc, caserole de unica folosinta sau cutii de iaurt. Ele contin flatati si bisfenol A, care pot provoca dereglari hormonale sau chiar cancer.


Oricat v-ar fi de sete, nu beti niciodata dintr-o sticla pe care ati lasat-o in masina, la soare. Lumina si caldura fac ca lichidul din interior sa extraga substante toxice din ambalaj. La fel de periculos este si aluminiul. Il gasiti in cutiile de lapte pasteurizat sau in foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor.


Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu sa treaca in mancare. Dozele mari de aliuminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.


"Impiedica fixarea calciului in oase si poate sa duca la aparitia osteoporozei", a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Inainte de a ajunge pe piata, orice ambalaj este testat in laborator. Aici, recipientele sunt tinute in contact cu substante cu proprietati asemanatoare alimentelor. Daca dupa zece zile aceste substante nu se modifica, atunci ambalajul este autorizat.


Specialistii spun, insa, ca nici ambalajele autorizate nu sunt 100% sigure. Lumina, caldura, presiunea sau umiditatea favorizeaza migrarea compusilor toxici din ambalaje in mancare. Si niciodata nu se poate sti prin ce a trecut produsul inainte sa ajunga in frigider. Cele mai sigure ambalaje raman cele din sticla sau hartie.

În articolul

Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile ne pot face mult rau

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x