Atentie la aluminiul din laptele praf!
Publicat pe 08.09.2010 la 14:22 Actualizat pe 08.09.2010 la 14:49
Laptele praf pentru bebelusi este contaminat cu aluminiu, se arata intr-un studiu realizat de profesori de la Universitatea din Keele din Marea Britanie.
Acestia au analizat 15 marci de formule de lapte si au conchis ca nivelul de aluminiu este de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila.
Cercetatorii au analizat produsele realizate de Cow & Gate, Hipp Organic, SMA Nutrition si Aptamil. De vina pentru contaminare sunt, in egala masura, echipamentele de productie, modalitatile de depozitare, dar si ambalajele, dupa cum apreciaza dr. Chris Exley si Shelle Ann Burrell, conducatorii studiului. "Cercetarile recente demontreaza inca o data vulnerabilitatea bebelusilor in fata formulelor de lapte. De aceea, este nevoie sa se gaseasca o solutie rapida pentru a aduce nivelul de contaminare cu alumiu cat mai jos posibil", au scris cei doi in studiul intitulat "Inca exista prea mult aluminiu in laptele praf".
Prima companie care a ripostat la aparitia acestor date a fost Danone, care a cumparat marcile Cow & Gate si Aptamil, afirmand ca produsele lor respecta reglementarile Uniunii Europene. Mai mult, au subliniat ca nivelul actual de aluminiu din formulele de lapte praf nu reprezinta un pericol pentru sanatatea bebelusilor.
Pentru a nu exista nici un dubiu cu privire la studiu, cercetatorii au declarat ca s-a evitat orice contaminare din mediul inconjurator, iar pentru fiecare produs au fost repetate probele de cinci ori. Cantitatea de aluminiu depistata a fost intre 176 si 700 µg/L, cele mai contaminate fiind formulele de lapte praf pentru copiii prematuri. Conducatorii studiului au explicat ca astfel un bebelus ingereaza peste 600 µg pe zi. Aceeasi problema au descoperit-o si in laptele praf pe baza de soia, destinat copiilor cu intoleranta la lactoza.
Studiul realizat de Universitatea din Keele nu este singurul realizat pe formulele de lapte.
Dr. Exley a declarat ca aceasta noua cercetare arata ca de mai bine de 25 de ani cifrele raman aproape neschimbate, producatorii nefacand nici un efort sa scada nivelul de aluminiu. Mai mult, a aratat ca efectele asupra sanatatii bebelusilor pot fi foarte grave: boli gastrointestinale si impiedicarea bunei functionari a functiilor renale.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: topnews.in