Atentie la intoleranta la lactoza!

Publicat pe 06.12.2010 la 16:05 Actualizat pe 06.12.2010 la 16:18

Intoleranta la lactoza este incapacitatea de a digera complet lactoza (un glucid din lapte) din cauza lipsei enzimei specifice numita lactaza. Nu este o afectiune grava, ci mai mult neplacuta, deranjanta, dar este mult mai raspandita decat se crede, multi oameni nefiind constienti ca sufera de asta.

Nu exista un tratament specific pentru intoleranta la lactoza, dar modificarile de dieta va pot ameliora situatia. In primul rand, nu inseamna ca trebuie sa excludeti complet lactatele din meniul dvs. Multe persoane pot tolera pana la 10 grame de lactoza pe zi, asta insemnand cantitati mici de lactate sau anumite produse lactate. De exemplu, chiar daca laptele e mai greu de tolerat (el contine cea mai mare concentratie de lactoza), puteti manca anumite sortimente de branza, mai ales branza tare. Consultati de fiecare data etichetele produselor.

Desi iaurtul contine si el multa lactoza, numeroase persoane pot consuma iaurturile nepasteurizate (care contin culture vii de bacterii), deoarece adaosul acesta ajuta digestia. Este de preferat sa beti lactate in cantitati mici (circa 100 ml odata) si amestecate cu alta hrana, de exemplu, laptele cu cereale (naturale, simple) se absoarbe mai usor. Daca suferiti de o disfunctie mai severa, puteti apela la produsele lactate speciale, cu continut redus de lactoza, care au aceasta informatie inscriptionata pe eticheta. De asemenea, puteti folosi suplimente de lactaza, sub forma de tablete sau picaturi, luate inainte de masa sau adaugate in lapte. Daca nu puteti tolera deloc lactoza nu trebuie sa va ingrijorati.

Exista si alte alimente care va pot furniza necesarul de calciu, de exemplu: soia si produsele din soia (inclusiv lapte de soia si tofu, un sortiment de branza), fasole, nuci, varza si broccoli, spanac, portocale, conserve de ton, sardine, somon (calciul se gaseste mai ales in oasele acestora si aceasta forma e mai accesibila). In aceste cazuri, trebuie sa aveti in vedere ca laptele se gaseste ascuns in numeroase produse procesate: cereale, sosuri, supe instant, produse de patiserie (chiar paine), dulciuri, margarina, carne etc. De aceea, cititi etichetele produselor cu atentie si urmariti orice referire la lactoza, lapte, lapte praf, zer. De asemenea, lactoza este un adaos folosit in industria farmaceutica, asa ca poate fi gasit si in medicamente.

Simptome

25% din populatie prezinta intoleranta la lactoza, in diferite grade, de la simpla la severa. Sunt insa popoare din Asia sau Africa in care intoleranta atinge chiar 75%. Fenomenul este extrem de rar la copii, dar o data cu inaintarea in varsta capacitatea de sinteza a enzimei respective poate scadea, intoleranta debutand, de obicei, in jurul varstei de 20-40 de ani. Unele afectiuni, interventii chirurgicale sau traumatisme intestinale pot determina o scadere a lactozei, care poate fi temporara sau definitiva. Astfel, sunt: gastro-enteritele, boala Crohn (afectiune inflamatorie intestinala), boala celiaca, unele parazitoze (produse de giardia sau ascarizi), gastropatia diabetica, radiatiile abdominale sau chimioterapia etc. Simptomele apar la 30 de minute-doua ore de la consumul de lactate constand in: diaree, greata, dureri abdominale, balonare, flatulenta, uneori varsaturi.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: sheknows.com

În articolul

Atentie la intoleranta la lactoza!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x