Atentie la intoxicatiile cu ciuperci!
Publicat pe 13.10.2010 la 11:04 Actualizat pe 15.10.2010 la 12:58
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare. Aceasta recomandare are rolul de a preveni incidentele provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolata.
Intoxicatiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontana. Pot fi cauzate atat de nedeosebirea corecta a tipurilor de ciuperci, cat si de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare. De aceea, Ministerul Sanatatii recomanda consumul exclusiv de ciuperci din cultura, si nu din flora spontana a padurilor. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice).
Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta (cazuri in care simptomele apar in minimum 15 minute si maximum 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, micsorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: minchanka.by