Atentie la tuse si febra!

Publicat pe 26.10.2010 la 16:22 Actualizat pe 26.10.2010 la 10:49

Febra. Dureri musculare (mialgie). Dureri de cap (cefalee). Frisoane. Tuse seaca. Scurgeri din nas (rinoreee, mai frecventa la copii decat la adulti). Acestea sunt simptomele prin care, de obicei, isi face intrarea gripa in viata noastra.

In unele cazuri, acestor simptome li se mai pot adauga: stari de ameteala, voma si diaree, de asemenea, mai mult la copii. Medicii atrag atentia ca nu toate persoanele care prezinta aceste simptome au in mod obligatoriu gripa si ca, in realitate, pot avea o viroza, dupa cum nu este obli­gatoriu sa prezentam toate aceste simptome pentru a fi declarati „gripati".

Sunt studii care au colectat argumente puternice, conform carora persoanele de peste 60 de ani care au febra asociata cu tuse prezinta un risc de cinci ori mai mare de a face gripa.

Intre 40% si 85% din persoanele infectate cu virusul gripal fac boala. La ceilalti bolnavi, gripa vine si trece fara simptome care sa produca disconfort. Aceste dife­rente de reactie in fata virusului gripal sunt conditionate de varsta persoanei si de starea generala de imunitate a acesteia. Daca o persoana a fost deja infectata de o susa asemanatoare virusului gripal, este posibil ca simptomele sa fie mai blande, chiar nesesizabile. Desi specialistii inca nu s-au pus de acord in privinta eficientei vaccinului contra gripei, totusi inclusiv ei recunosc ca acesta face parte dintre metodele de prevenire a bolii. Vaccinul contra gripei din actualul sezon 2010-2011 contine virusul gripei pandemice care a circulat in 2009.

Ca in fiecare an, vaccinul contra gripei sezoniere contine trei virusuri gripale, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru emisfera nordica:


- virusul gripei pandemice A H1N1 2009;
- virusul gripei H3N2 Perth 2009;
- virusul gripei B Brisbane/6/2008.

La ora actuala, virusul gripei este foarte discret in emisfera nordica. Se presupune ca virusul gripei pandemice 2009 va fi predominant in acest sezon. In multe tari din UE, campania de vaccinare contra gripei sezoniere 2010-2011 este pe punctul de a incepe. La Institutul Cantacuzino, sunt aproape finalizate cele peste un milion de doze de vaccin.

Campania de vaccinare ar putea debuta in primele zile ale lui noiembrie. Specialistii sustin ca persoanele care s-au vaccinat contra gripei pandemice la inceputul anului 2010 sunt in continua­re protejate de aceasta tulpina. Dar si ele trebuie sa faca vaccinul contra gripei sezoniere, pentru a dobandi imunitate si contra celorlalte doua tulpini izolate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit unui studiu recent, persoanele care s-au vaccinat contra gripei inainte de 15 noiembrie sunt mai bine protejate de riscul unui infarct, comparativ cu persoanele carora li s-a administrat vacci­nul dupa jumatatea lunii noiembrie.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: medicmagic.net

În articolul

Atentie la tuse si febra!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Poliţistul din Băicoi, care şi-a făcut un drugtest de 1 Aprilie şi a ieşit pozitiv, este cercetat. Ce au arătat analizele de sânge
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x