Boala de care sufera 8 milioane de adulti

Publicat pe 14.11.2012 la 16:06 Actualizat pe 14.11.2012 la 16:42

Boala de care sufera 8 milioane de oameni

8 milioane de oameni sufera de o boala care are impact asupra a milioane de relatii si casnicii. Este vorba de ADHD.
Daca ai crezut ca se aplica numai la copii, te inseli. O au si adultii.
Daca ai senzatia ca partenerul nu aude nimic din ce spui si e mereu dezorganizat, ar putea fi un semnal de alarma.

E posibil ca ADHD sa iti afecteze casnicia?

E genul de comportament care te scoate din fire. Simti ca partenerul nu te asculta niciodata si il bati mereu la cap sa termine cele mai simple sarcini.
In loc sa traiesti cu perechea ta, simti ca ai creste inca un copil. Asta iti da peste cap casnicia. Ar putea fi insa o cauza medicala.
Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie – ADHD – este o boala mentala care provoaca neatentie, hiperactivitate si comportament impulsiv.
75% dintre adulti raman nediagnosticati sau netratati.

Dr. Oz si Dr. Ned Hallowell – expert in ADHD (care stie pe propria piele ce inseamna aceasta tulburare), ne spun cateva lucruri pe care trebuie sa le stim despre aceasta boala:

„Am fost diagnosticat cu ADHD dupa ce am terminat facultatea Harvard. Am ascultat o prelegere despre aceasta boala si am avut o revelatie: Eu sunt asa! Nu-mi dadeam seama cand ma decuplam. Nediagnosticata si netratata, ADHD distruge casnicii. Cand boala e diagnosticata, casniciile se salveaza de la distrugere.”, spune Dr. Hallowell.

Casnicia sa a fost confruntata cu provocarile ADHD. Sue Hallowell spune: „De multe ori aveam impresia ca nu era destul de atent la mine. Simteam ca eu trebuie sa le asigur copiilor o anume rutina, sa am grija sa manance cand trebuie, sa isi faca temele etc. Erau momente cand eram frustrata. Ma intrebam cum o sa mai rezist. Uneori faceam un plan si simteam ca suntem la aceeasi pagina, dar se intampla altceva. Il trimiteam la magazin cu o lista de trei lucruri, se intorcea cu 15. ”

Gratie unui diagnostic timpuriu, ei au reusit, iar casnicia lor a fost salvata. Dr. Hallowell spune: „Mi-am dedicat viata si cariera unei boli cu care luptam, fiindca am descoperit ca batalia putea fi castigata. Voiam sa afle asta si altii. Boala asta nu trebuie sa distruga o casnicie sau o cariera.”

Poate ca multi dintre voi va ganditi ca asa ceva nu e o boala, ca asta inseamna sa fi barbat. Copii diagnosticati cu ADHD cresc, devin adulti. Ce se intampla cu adultii? Au probleme.

Mintea cuiva cu ADHD e ca un copil mic la un picnic. Merge unde-o duce curiozitatea, fara sa tina cont de autoritate sau pericol. Nu inseamna ca nu te iubeste. Mintea lui e construita altfel.

Ziarul New England - unul dintre cele mai bune ziare medicale - a publicat o imagine a unui creier sanatos in care se observa multa activitate si o imagine a unui creier cu ADHD in care se observa mai putina activitate.
Mintea cu ADHD nu proceseaza multe informatii, nu este capabila sa preia mai multe idei. Nu poate prelua conceptele si nu le poate pune in aplicare. Structural, creierul nu poate face fata. Toate zgomotele care vin spre el se pierd. Si te enervezi pe persoana de care te-ai indragostit, fiindca nu crezi ca tine la tine.

Cele 4 semnale de alarma care-ti spun daca ADHD iti distruge casnicia:

Primul semn: partenerului tau i se distrage usor atentia

Daca aveti o discutie si, la mijlocul frazei, el va incepe sa vorbeasca despre altceva, e clar ca exista o problema. De ce este atat de greu sa se concentreze?

Din cauza felului cum este construit creierul lor, de aceea oamenii n-ar trebui sa se considere vizati personal. Nu e vorba de lipsa de dragoste, de atitudine pasiv-agresiva, de narcisism sau altceva. E din cauza ca acele creiere sunt altfel construite. Cei care sufera de ADHD nu se pot concentra ca alti oameni.

Al doilea semn: partenerul e dezorganizat

Lasa gramezi de lucruri prin casa. E precum copiii? Niciodata nu isi gaseste cheile sau portofelul?

Celor care au ADHD le este greu sa fie organizati fiindca nu se pot concentra. Incep sa faca un lucru, apoi se uita pe fereastra, vad ceva interesant sau suna telefonul si incep sa faca altceva. Asta duce la dezordine cronica.

Al treilea semn: partenerul isi administreaza prost timpul

Nu e niciodata punctual. Stabiliti sa va vedeti la cina si intarzie o ora. Mereu amana lucrurile. Isi lasa treaba pe ultimul moment, apoi incearca sa inghesuie totul in cinci minute.

E din nou vorba despre felul cum sunt construiti si nicidecum ca sunt egoisti ori ca nu le pasa. Nu au simtul timpului. Nu sunt constienti de trecerea timpului la fel ca alti oameni.

Al patrulea semn: nu poti pune baza pe partenerul tau

Il rogi sa cumpere branza si oua si se intoarce cu grisine? Uita sa vina la sedinta cu parintii? Sotul tau nu este si partenerul tau? E foarte usor pentru un partener sa preia toata responsabilitatea si sa fie plin de resentimente din acest motiv. Resentimentul erodeaza baza relatiei.

Insa nu toti care au un simptom din acestea are si ADHD. Uneori, cineva nu-ti acorda atentie si trebuie sa te superi pe acea persoana. Cum deosebesti oamenii cu ADHD de cei imprastiati care trebuie sa-si faca ordine in viata?

Este o problema de intensitate si durata a simptomelor. La cei cu ADHD dureaza o viata. Asa s-au nascut.

Sunt insa doua lucuri pe care le poti face ca sa-ti ajuti partenerul sa se concentreze mai bine, fie ca are ADHD, fie ca este doar imprastiat:

Sa incerci sa comunici in alt mod, nu sa fii mai dur. Cum sa faci asta?

Tendinta este sa lovesti mai tare, insa acest lucru nu da rezultate. Trebuie sa incerci sa ajuti, nu sa hartuiesti.

Sa ai o structura prestabilita. Ce inseamna sa creezi o structura prestabilita in jurul relatiei?

Daca vrei ca o persoana sa faca un lucru, da-i o lista, dar sa nu existe mai mult de trei lucruri pe lista aceea. Daca dai o lista de zece lucruri se alege praful.

Cum afli daca cineva sufera de ADHD?

Numai un specialist de ADHD pentru adulti este capabil de acest lucru. Cat despre tratament, medicatia nu e mereu necesara.

Pentru mai multe sfaturi, urmareste emisiunea Dr. Oz de luni pana vineri la 22:00 pe Euforia TV.

În articolul

Boala de care sufera 8 milioane de adulti

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Prinţesa mea nu mai e. El face puşcărie, dar fata mea putrezeşte în mormânt". Mama Monicăi, sfăşiată de durere: tânăra de 17 ani nu purta centura
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Cannes 2024. Rochii spectaculoase care au atras toate privirile în prima zi a Festivalului de Film
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x