Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil? Cele mai bizare intrebari despre sanatate si raspunsurile stiintifice ale acestora

Publicat pe 03.10.2012 la 18:12

V-ati intrebat vreodata daca oamenilor le pot creste coarne sau daca instrumentele chirurgicale pot ramane in interiorul pacientilor? Scriitorul David Haviland s-a gandit sa raspunda intr-o carte la toate intrebarile bizare pe care pacientii le adreseaza medicilor, conform Daily Mail. Iar raspunsurile sunt cel putin interesante!

Pot oamenii sa aiba coarne?

Da. Asta din cauza unei conditii rare, cunoscuta sub denumirea de cornu cutaneum, care se manifesta prin aparitia unor proeminente conice pe cap si maini. Promeninentele arata ca niste coarne, care provin din excesul de keratina, proteina intalnita in firele de par si unghii. Pacientii sunt, de cele mai multe ori, sfatuiti sa isi inlature "coarnele" prin chirurgie, mai ales ca exista riscul aparitiei unor tumori.

Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil?

Cam 25 de puncte din IQ. Termenul de "imbecil" a fost folosit pentru prima data de catre psihologul Henry H. Goddard, la inceputul secolului XX. El a creat un test prin care dorea sa clasifice pacientii in diferite categorii: inzestrat (peste 130 IQ), normal (intre 71 si 130 IQ), arierat (71-70 IQ), imbecil (26-50 IQ) si idiot (0 - 25 IQ). De-a lungul timpului, oamenii au inceput sa foloseasca aceste cuvinte mai degraba ca jigniri, decat sub forma de definitii medicale.

Ciocolata provoaca aparitia acneei?

Nu exista nici o dovada clara ca ciocolata ar putea provoca acnee. Singurele alimente care au legatura cu aceasta conditie dermatologica sunt laptele si cele cu un index glicemic ridicat. Specialistii sunt de parere ca acneea apare din cauza hormonului androgen, care provoaca glandele sebacee sa produca mari cantitati de sebum.

Regele George al V-lea a fost omorat de catre doctorul sau?

Intr-un fel...da. I-a fost data o "liniuta" de cocaina, in combinatie cu morfina, pentru a-i provoca o moarte mai rapida, dupa o boala lunga si chinuitoare. Medicul sau, lordul Dawson, nu a dorit ca regele sa aiba parte de o moarte lenta si dureroasa, cu acest lucru fiind de acord si familia regala. Regele George al V-lea a murit in seara de 20 ianuarie, 1936.

Sunt instrumentele chirurgicale lasate in interiorul pacientilor?

In medie, cam 300 de instrumente chirurgicale sunt folosite in timpul unei operatii si cam 600 in cazul interventiilor complexe. Printre obiectele care au fost "uitate" in interiorul pacientilor se numara scalpele, cleme, prosoape, foarfece, pense si spatule.

Cat de mult ii ia gumei de mestecat sa fie digerata?

Multi copii sunt sfatuiti de parinti sa nu inghita guma de mestecat, deoarece aceasta ar sta in stomac "timp de sapte ani de zile". De fapt, lucrurile sunt mai putin grave. Ce este drept, dureaza ceva mai mult sa fie digerata guma, existand de altfel si riscul de a se lipi de peretii stomacului, insa foarte putine cazuri de acest fel au fost semnalate. In doar cateva ore, guma de mestecat va fi eliminata prin aceeasi modalitate ca toate celelalte alimente.

Cat la suta din creier folosim?

Mitul popular conform caruia nu folosim decat 10% din creier a luat nastere cand un psiholog din secolul XIX a spus ca "nu folosim decat o foarte mica parte din resursele noastre mentale si fizice". Aceasta idee a fost confirmata si de Einstein, care a facut o afirmatie similara. In orice caz, ultma tehnologie in medicina arata ca folosim absolut toate partile creierului.

Care este rolul vitaminei E?

Oricat de surprinzator ar parea, NIMENI NU STIE. Desi se gaseste in foarte multe alimente (precum nuci, seminte, avocado, spanac), beneficiile vitaminei E inca raman nedemonstrate. Studii recente arata ca ar putea ajuta la intarzierea aparitiei Alzheimer-ului, insa nici acesta nu a fost dovedit astfel incat sa fie convingator.

Foto: favim.com

În articolul

Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil? Cele mai bizare intrebari despre sanatate si raspunsurile stiintifice ale acestora

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x