Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil? Cele mai bizare intrebari despre sanatate si raspunsurile stiintifice ale acestora

Publicat pe 03.10.2012 la 18:12

V-ati intrebat vreodata daca oamenilor le pot creste coarne sau daca instrumentele chirurgicale pot ramane in interiorul pacientilor? Scriitorul David Haviland s-a gandit sa raspunda intr-o carte la toate intrebarile bizare pe care pacientii le adreseaza medicilor, conform Daily Mail. Iar raspunsurile sunt cel putin interesante!

Pot oamenii sa aiba coarne?

Da. Asta din cauza unei conditii rare, cunoscuta sub denumirea de cornu cutaneum, care se manifesta prin aparitia unor proeminente conice pe cap si maini. Promeninentele arata ca niste coarne, care provin din excesul de keratina, proteina intalnita in firele de par si unghii. Pacientii sunt, de cele mai multe ori, sfatuiti sa isi inlature "coarnele" prin chirurgie, mai ales ca exista riscul aparitiei unor tumori.

Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil?

Cam 25 de puncte din IQ. Termenul de "imbecil" a fost folosit pentru prima data de catre psihologul Henry H. Goddard, la inceputul secolului XX. El a creat un test prin care dorea sa clasifice pacientii in diferite categorii: inzestrat (peste 130 IQ), normal (intre 71 si 130 IQ), arierat (71-70 IQ), imbecil (26-50 IQ) si idiot (0 - 25 IQ). De-a lungul timpului, oamenii au inceput sa foloseasca aceste cuvinte mai degraba ca jigniri, decat sub forma de definitii medicale.

Ciocolata provoaca aparitia acneei?

Nu exista nici o dovada clara ca ciocolata ar putea provoca acnee. Singurele alimente care au legatura cu aceasta conditie dermatologica sunt laptele si cele cu un index glicemic ridicat. Specialistii sunt de parere ca acneea apare din cauza hormonului androgen, care provoaca glandele sebacee sa produca mari cantitati de sebum.

Regele George al V-lea a fost omorat de catre doctorul sau?

Intr-un fel...da. I-a fost data o "liniuta" de cocaina, in combinatie cu morfina, pentru a-i provoca o moarte mai rapida, dupa o boala lunga si chinuitoare. Medicul sau, lordul Dawson, nu a dorit ca regele sa aiba parte de o moarte lenta si dureroasa, cu acest lucru fiind de acord si familia regala. Regele George al V-lea a murit in seara de 20 ianuarie, 1936.

Sunt instrumentele chirurgicale lasate in interiorul pacientilor?

In medie, cam 300 de instrumente chirurgicale sunt folosite in timpul unei operatii si cam 600 in cazul interventiilor complexe. Printre obiectele care au fost "uitate" in interiorul pacientilor se numara scalpele, cleme, prosoape, foarfece, pense si spatule.

Cat de mult ii ia gumei de mestecat sa fie digerata?

Multi copii sunt sfatuiti de parinti sa nu inghita guma de mestecat, deoarece aceasta ar sta in stomac "timp de sapte ani de zile". De fapt, lucrurile sunt mai putin grave. Ce este drept, dureaza ceva mai mult sa fie digerata guma, existand de altfel si riscul de a se lipi de peretii stomacului, insa foarte putine cazuri de acest fel au fost semnalate. In doar cateva ore, guma de mestecat va fi eliminata prin aceeasi modalitate ca toate celelalte alimente.

Cat la suta din creier folosim?

Mitul popular conform caruia nu folosim decat 10% din creier a luat nastere cand un psiholog din secolul XIX a spus ca "nu folosim decat o foarte mica parte din resursele noastre mentale si fizice". Aceasta idee a fost confirmata si de Einstein, care a facut o afirmatie similara. In orice caz, ultma tehnologie in medicina arata ca folosim absolut toate partile creierului.

Care este rolul vitaminei E?

Oricat de surprinzator ar parea, NIMENI NU STIE. Desi se gaseste in foarte multe alimente (precum nuci, seminte, avocado, spanac), beneficiile vitaminei E inca raman nedemonstrate. Studii recente arata ca ar putea ajuta la intarzierea aparitiei Alzheimer-ului, insa nici acesta nu a fost dovedit astfel incat sa fie convingator.

Foto: favim.com

În articolul

Care este diferenta dintre un idiot si un imbecil? Cele mai bizare intrebari despre sanatate si raspunsurile stiintifice ale acestora

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x