Care sunt efectele sfeclei asupra sanatatii

Publicat pe 10.07.2011 la 12:51 Actualizat pe 10.07.2011 la 12:53

Aceasta versatila leguma radacinoasa le are pe toate - un gust dulce, o culoare distincta si numeroase beneficii pentru sanatate. Pot fi mancate atat radacina, cat si frunzele, poate fi savurata cruda sau coapta, uneori chiar si ca ingredient in prajituri.

De asemenea, exista soiuri de sfecla si de alte culori, inclusiv galbena si vargata, cu toate ca nuanta purpurie e cea mai intalnita si este considerata a fi si cea mai nutritiva. Nu e de mirare ca sfecla se bucura din nou de atentie in bucatarie.

De ce este buna pentru mine?


Sfecla aduce multe beneficii sanatatii prin continutul ridicat de fibre, care s-a demonstrat in mai multe studii ca reduce procentul de colesterol cu 30% si il creste pe cel cunoscut drept „colesterol bun" - HDL.


Oamenii de stiinta britanici au publicat, acum cativa ani, un studiu care arata o scadere a tensiunii vasculare dupa doar o ora in cazul unor voluntari sanatosi care au baut suc de sfecla. Studiul a sugerat ca o substanta numita nitrat, care se gaseste in sfecla (precum si in alte alimente), odata ajunsa in organism se transforma in oxid nitric, care ajuta la reducerea tensiunii vasculare. De asemenea, sfecla contine si un nutrient, betaina, care ajuta corpul sa-si reduca nivelul de homocistina, o substanta considerata a fi unul dintre factorii provocatori ai bolilor de inima. S-a demonstrat ca betaina scade si nivelul de substante inflamatorii din organism, care de asemenea joaca un rol in provocarea bolilor cardiovasculare.


Nu arunca frunzele sau cotoarele de sfecla, acestea sunt extrem de nutritive, bogate in fier, acid folic si beta-caroten. Intr-un test pe cobai s-a demonstrat ca cei care au fost hraniti cu frunze de sfecla au fost in final mai sanatosi decat cei care nu au mancat asa ceva. Intr-adevar, in trecut, doar frunzele sfeclei se foloseau la mancare, in timp ce radacina purpurie tinea mai mult de domeniul medicinei naturiste.


Incearca ceva nou


Daca pana acum ai mancat doar salata de sfecla fiarta cu hrean si otet, te provoc sa cumperi niste capatani mici si proaspete, care se gasesc acum in orice piata. Acestea sunt mult mai fragede si mai savuroase odata gatite.


Curatate si taiate, sunt delicioase presarate cu seminte de fenicul si coapte (in felii sau cuburi se vor coace mai repede decat intregi). Cand se racesc, gusta-le alaturi de branza feta, patrunjel tocat si salata verde. Foloseste-le in tarte, risotto sau poti chiar incerca un suc alaturi de alte fructe si legume. Data pe razatoare, sfecla este un adaos exceptional la o salata verde. Ca mai toate legumele radacinoase, sfecla se poate transforma intr-o supa delicioasa, al carei gust dulce poate fi echilibrat cu seminte de chimen. Si nu uita sa porti manusi de cauciuc cand gatesti cu ea!


Citeste si Good Food Romania!

Foto: my-easy-cooking.com

În articolul

Care sunt efectele sfeclei asupra sanatatii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x