Cât de ușor este să ai un stil de viață sănătos în zilele noastre?

Publicat pe 22.08.2021 la 14:23 Actualizat pe 22.08.2021 la 14:36

Crezi că ai un stil de viață sănătos? Cei mai mulți ar răspunde afirmativ la această întrebare cu siguranță. Desigur, există zile cu excepții culinare, dar majoritatea spune că adoptă un regim alimentar echilibrat și încearcă pe cât posibil să facă mișcare. Sunt însă toate acestea suficiente pentru a spune că ai un stil de viață sănătos în zilele noastre?

Potrivit unui studiu recent, foarte puțini adulți îndeplinesc de fapt criteriile pentru un stil de viață sănătos

Shutterstock

Potrivit unui studiu recent, foarte puțini adulți îndeplinesc de fapt criteriile pentru un stil de viață sănătos. Studiul, publicat în Arhivele Medicinii Interne, a arătat că doar 3% dintre adulți au obținut un scor perfect pe ceea ce spun autorii că sunt cele patru criterii de bază pentru o viață sănătoasă.

Care sunt cele 4 principii de bază ale unui stil de viață sănătos:

  • Fumezi?
  • Ești capabil/ă să menții o greutate sănătoasă (un IMC de 18-25) sau slăbești rapid pentru a avea o greutate normală?
  • Consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume zilnic?
  • Faci sport 30 de minute sau mai mult, de 5 ori pe săptămână?

În timp ce aceste patru obiceiuri sunt foarte importante pentru un stil de viață sănătos, unii ar putea susține că ar trebui să iei în considerare mai mulți factori. Vezi mai jos câteva principii care pot aduce bunăstarea și stilul de viață sănătos la care mulți dintre noi aspiră:

Ai grijă de dantura ta. Periază dinții și folosește ața dentară și apa de gură. Doar așa îți poți păstra dinții și gingiile departe de boli.

Ai o rutină de somn foarte bine stabilită. Pe lângă faptul că odihna te ajută să faci mult mai bine față stresului, ea te ajută să ai un control mult mai bun al poftei de mâncare.

Zâmbește și râzi cu poftă atunci când simți nevoia să faci acest lucru.

Petrece câteva minute pe zi pentru a-ți pune în ordine gândurile și dorințele. Contemplarea te va ajuta să faci față mai ușor cerințelor zilnice din viața de zi cu zi.

Trebuie să ai o alimentație variată. Pentru o viață sănătoasă ai nevoie e mai mult de 40 de substanțe nutritive pe zi. Din păcate, nu există niciun aliment care să le aibă pe toate. Nu este vorba despre o singură masă, este vorba despre o alegere alimentară echilibrată, care în timp va face diferența! De exemplu, un prânz bogat în grăsimi ar putea fi urmat de o cină cu conținut scăzut de grăsimi. După o porție mare de carne la cină, poate că peștele ar trebui să fie alegerea de a doua zi. Pentru a nu petrece prea mult timp în bucătărie, intră pe site-ul eatZZ și vei găsi o gamă variată de restaurante, care pot satisface chiar și cele mai sofisticate gusturi.

Bazează-ți dieta pe alimente bogate în carbohidrați. Aproximativ jumătate din caloriile din dietă ar trebui să provină din alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele, orezul, pastele, cartofii și pâinea. Este o idee bună să incluzi cel puțin una dintre acestea la fiecare masă. Alimentele integrale, cum ar fi pâinea integrală, pastele și cerealele, vor crește aportul de fibre. Restaurantul Ohvăz de pe eatZZ are cele mai bune produse artizanale din cereale, făcute cu iubire în România. Fără zahăr, puține calorii, absolut delicioase. Mănânci mai bine, te simți mai bine. Mâncarea ta preferată e la doar un click distanță!

Înlocuiește grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate. Grăsimile sunt importante pentru o bună funcționare a corpului. Cu toate acestea, o cantitate mare de grăsimi poate afecta în mod negativ greutatea, dar și sănătatea cardiovasculară. Există mai multe tipuri de grăsimi care au efecte diferite asupra sănătății. Unele dintre aceste sfaturi te-ar putea ajuta să obții un echilibru. Consumă pește de 2-3 ori pe săptămână. Cel puțin o porție de pește gras va contribui la aportul adecvat de grăsimi nesaturate. Când gătești, ar trebui să fierbi, să faci la abur sau să coci, mai degrabă decât să prăjești, să îndepărtezi partea grasă a cărnii sau să folosești uleiuri vegetale. La Sushi Yoko Yoko din aplicația eatZZ găsești cele mai bune variante pentru o cină sățioasă cu pește.

Începe acum! Fă totul pas cu pas. Schimbările treptate în stilul de viață sunt mai ușor de susținut decât schimbările majore introduse simultan. Timp de trei zile, ai putea să notezi alimentele și băuturile pe care le consumi pe parcursul zilei și să notezi câtă mișcare ai făcut. Doar așa poți identifica unde ai nevoie de îmbunătățiri. Dacă dai comandă din aplicația eatZZ, vei avea o evidență clară a meselor tale.

De regulă omiți micul dejun? Un castron cu muesli, o bucată de pâine sau fructe, ar putea facă parte din rutina ta de dimineață. Prea puține fructe și legume? Comandă o salată de la Oh!Salad Decebal din eatZZ sau un meniu cu carne de vită și legume și deja ai o primă masă sănătoasă. Pentru început, poți introduce măcar un fruct pe zi. Mâncărurile tale preferate sunt bogate în grăsimi? Eliminarea lor bruscă te-ar putea face să te simți rău și te-ar împinge să te întoarci la vechile obiceiuri. Poți alege în schimb opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi, le poți mânca mai rar și în porții mai mici. Prea puțină activitate? Folosirea scărilor zilnic ar putea fi o variantă pentru tine.

În articolul

Cât de ușor este să ai un stil de viață sănătos în zilele noastre?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x