Cătina - leacul minune în 100 de maladii
Publicat pe 14.05.2014 la 11:08 Actualizat pe 14.05.2014 la 11:11
În cele patru cărţi ale farmacopeei chinezeşti atribuite perioadei dinastiei Tâng (907 d.Hr.), preparatele din catina sunt frecvent utilizate pentru tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv.
În cele patru cărţi ale farmacopeei chinezeşti atribuite perioadei dinastiei Tâng (907 d.Hr.), preparatele din catina sunt frecvent utilizate pentru tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv.
Catina este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coajă şi seminţele de catina sunt utilizate la scară largă în scopuri terapeutice, fiind bogate în vitamine (A, E, C, B1, B2, K, P), carotenoizi, flavonoizi, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier).
Primele informaţii privind utilizarea terapeutică a catinei apar în tratatul clasic de medicină tibetană "Rgyus Bzi", din secolul al VIII-lea d.Hr., care recomandă utilizarea acestor fructe în alimentaţia şerpaşilor, în ascensiuni, datorită proprietăţilor nutritive.
În cele patru cărţi ale farmacopeei chinezeşti atribuite perioadei dinastiei Tâng (907 d.Hr.), preparatele din catina sunt frecvent utilizate pentru tratamentul bolilor de piele sau ale tubului digestiv.
Catina este răspândită pe toate continentele, crescând în munţi până la înălţimi mari (până la 2.000 de metri în Alpi şi până la 5.000 de metri în Himalaya).
Despre catina se spune că este leacul minune în 100 de maladii.
Uz extern
Capacitatea catinei de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit utilă în tratamentul arsurilor, rănilor cu vindecare lentă şi ulceraţiilor, datorită conţinutului bogat în componentele nutritive, esenţiale pentru sănătatea pielii şi încetinirea procesului de îmbătrânire. Uleiul de catina acţionează pentru vindecarea unor boli ale pielii: eriteme, uscăciune, mâncărimi, dureri, eczeme, psoriazisul.
Uz intern
Uleiul de catina este indicat în tratarea celor mai diferite afecţiuni – de la bolile digestive la întărirea sistemului imunitar, în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, diareei, urticariei şi stărilor alergice, în afecţiunile euroendocrine, reumatismale, afecţiunile hepatice, împotriva alcoolismului, anemiei, asteniei. Proprietăţile antibacteriene îl recomandă împotriva infecţiilor gastrointestinale. De asemenea, curele interne cu ulei de catina sunt o modalitate de combatere a stresului.
Studiile din ultimii ani au arătat că acest ulei poate fi folosit şi în tratarea hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, oftalmologice, gingivitelor şi afecţiunilor oncologice, acţiunea sa antiinflamatoare fiind evidenţiata prin cercetări clinice. Uleiul este bogat în carotenoizi şi vitamine liposolubile, în special vitamina E. În ultimele cercetări se menţionează efectul pozitiv al acestor compuşi cu rol antioxidant în tratamentul bolii Parkinson. Este de menţionat rolul carotenoizilor în întărirea sistemului imunitar, prin rolul lor de distrugători nu numai ai radicalilor liberi, ci şi ai substanţelor toxice din mediu.
Combate ridurile
Uleiul de catina conţine acizi graşi nesaturaţi esenţiali, cu rol important în producerea de prostaglandine (substanţe derivate din acizii graşi). Aceste substanţe protejează celulele de radicali liberi şi toxine, iar lipsa lor provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Preparatele cosmetice în componenţa cărora intra catina previn apariţia ridurilor, având acţiune nutritivă, revitalizanta şi regeneratoare.
Acționează împotriva stresului
Mai multe pe revistafelicia.ro!