CĂTINA, secretul ELEI CRĂCIUN pentru un organism sănătos şi un chip luminos. Cum să o consumi
Publicat pe 03.02.2016 la 15:43 Actualizat pe 03.02.2016 la 15:48
Poate că am devenit poetică peste măsură dar cel mai puternic antioxidant natural de care poate beneficia corpul omenesc merită lăudat.
Poate că am devenit poetică peste măsură dar cel mai puternic antioxidant natural de care poate beneficia corpul omenesc merită lăudat.
Denumită şi ginsengul românesc, cătina are cea mai ridicată concentraţie de vitamina C, de zece ori mai multă decât măceşele şi citricele. Originară din Asia de Sud şi cunoscută chinezilor de peste 2000 de ani, contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F şi microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier şi sodiu. Cătină este bogată şi în beta-caroten (mai mult decât conţine morcovul), dar şi pectine, zaharuri, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi esenţiali.
De ce vă scriu despre cătină la început de ianuarie dacă e recoltată în octombrie? Pentru că sub formă de tincturi poate acţiona ca un bun vaccin antigripal ;).
Sub formă de ulei ajută la tratarea ulcerului gastric şi duodenal, diaree, reumatism, afecţiuni neuroendocrinologice, circulatorii şi hepatice.
Alcoolismul, stresul, astenia, anemia,bolile coronariene, hipertensiunea şi gingivitele se adaugă listei de mai sus.
Un efect demn de luat în seama îl are şi asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afecţiunilor bucale, faringitei, răguşelii, gripei, răcelii, intoxicaţiilor şi leucemiei.
Cătină este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicată şi pentru tratarea afecţiunilor ficatului, splinei şi rinichilor.
Ţine sub control nivelul colesterolului şi are efect afrodiziac.
Descoperă pe elacraciun.ro cum trebuie să o consumi!