Catina, un izvor de sanatate

Publicat pe 14.09.2010 la 13:38 Actualizat pe 14.09.2010 la 14:04

Datorita principiilor active pe care le contine (betacaroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, vitaminele C, B1, B2, F, E, P, K), catina este un adevarat izvor de sanatate.

"Cea mai buna este catina alba, care are o actiune benefica in tratamentul hepatitei si a cirozei", mentioneaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul de Sanatate Clar Med.

Efect energizant si antioxidant


Asteniei de toamna ii putem veni de hac prin asocierea fructelor de catina cu miere. "Se obtine un efect energizant, benefic mai ales pentru persoanele cu stari de oboseala si somnolenta", precizeaza dr Cristina Balanescu. In acest sens, se vor amesteca bine 500 g de fructe de catina cu 300 g de miere. Amestecul se va pastra 3 zile intr-un loc racoros, dupa care vor putea fi consumate dimineata.

Regenerarea pielii si cicatrizarea ranilor sunt posibile cu ajutorul catinei zdrobite, aplicata direct pe zonele afectate. "Capacitatea catinei albe de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit foarte utila in tratamentul arsurilor, ranilor, asigurand si vindecare lenta a ulceratiilor", mentioneaza dr Cristina Balanescu.

La nivelul cavitatii bucale, uleiul de catina este indicat pentru tratarea paradontozelor, prin tamponarea gingiilor.

Ceaiul de catina se bea pana in ora 14:00


In uz intern, catina este folosita pentru ameliorarea simptomelor hepatitei, nevrozelor, gutei, reumatismului, cirozei hepatice, aterosclerozei si anemiei. Pentru toate acestea se pot folosi ceaiurile din catina uscata, care se prepara din 250 ml apa si o lingurita de frunze. Se fierb 10 minute si se vor bea 2-3 cani zilnic.

Medicul Cristina Balanescu recomanda ca acesta sa fie consumat pana in ora 14:00, pentru ca este energizant si poate provoca agitatie si insomnii. Datorita continutului bogat in vitamina C, catina are un efect antioxidant fiind recomandata in cazurile de gripa, viroze si chiar in unele boli severe. Beneficiile acestei plante nu se opresc insa aici.

Tabletele de catina sunt un tonic foarte bun, dar si un stimulator al digestiei. "Recomand tabletele si copiilepatitaor, pentru cresterea poftei de mancare", precizeaza dr Cristina Balanescu.

Vezi si Antena 1

În articolul

Catina, un izvor de sanatate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x