Ce bem și ce mâncăm pe caniculă, ca să ne răcorim. Idei delicioase, de pus în practică chiar acum

Publicat pe 08.08.2019 la 17:48 Actualizat pe 08.08.2019 la 17:53

Pe o așa vreme, este greu să te menții hidratat. Iar alegerea unor băuturi sau alimente care să te răcorească și să-ți mențină temperatura corpului la valori normale se poate dovedi dificilă.

Am trecut deja de prima săptămână a lui august, însă luna lui Cuptor de abia a început. Ne așteaptă zile de foc, iar meteorologii ANM au emis chiar o alertă de caniculă valabilă pentru acest weekend. Temperaturile vor depăși 37 de grade la umbră, gradul de umiditate va fi ridicat, iar disconfortul termic accentuat.

Pe o așa vreme, este greu să te menții hidratat. Iar alegerea unor băuturi sau alimente care să te răcorească și să-ți mențină temperatura corpului la valori normale se poate dovedi dificilă. Vestea bună este că există o mulțime de fructe și legume, care, consumate reci, pot să-ți ofere aportul nutrițional suficient în astfel de zile, având în același timp grijă de sănătatea ta.

Iată ce ar trebui să conțină dieta ta în zilele caniculare:

Lista alimentelor și băuturilor răcoritoare

Recomandate atunci când aerul pe care îl respiri afară pare că iese mai degrabă din cuptorul bunicii, aceste alimente și băuturi te vor răcori instant și îți vor menține temperatura corpului la un nivel optim.

Fructele de pădure

Căpșunele, murele, afinele, zmeura sau coacăzele sunt fructe alcaline, care fac minuni pentru sănătate și care sunt recomandate pe caniculă, pentru efectul răcoritor. Potrivit medicinei tradiționale chineze, acestea generează o energie rece în tot corpul. Iar vestea bună este că pot fi combinate într-un smoothie delicios, pe care îl poți savura alături de câteva cuburi de gheață, pentru un efect și mai răcoritor. Pentru asta vei avea nevoie de un blender bun, care să le toace mărunt și să le transforme într-un suc delicios și plin de vitamine. Pentru a afla care este cel mai bun aparat pentru smoothie-uri delicioase, experții de la Hendi au întocmit pentru tine acest mic manual de alegere a blenderelor, în funcție de tipul de preparate pe care le pregătești cel mai des.

Penenele verde

Pepenii verzi au un conținut ridicat de apă, iar asta te ajută să te menții hidratat în timpul unui val de căldură extremă. Cu cât mai mare este conținutul de apă dintr-un aliment, cu atât mai recomandat este pe timp de caniculă, pentru că acest lucru ajută la păstrarea unei temperaturi normale a corpului. În plus, datorită conținutului ridicat de apă, pepenii verzi ajută și la încetinirea digestiei, fapt care îți va conserva energia. Iar vestea bună este că poate fi combinat și în salate delicioase.

Castraveții

Și castraveții au un conținut ridicat de apă, care te va ajuta să te hidratezi pe timpul verii. Iar dacă pregătești apă rece cu felii de castraveți, îi vei face un serviciu și tenului, care îți va radia de sănătate și strălucire. În plus, apa cu castravete ajută și la eliminarea toxinelor.

Ardeiul iute

Știm, sună foarte ciudat, însă chiar și așa ardeii iuți consumați pe caniculă ne ajută să ne răcorim. Asta pentru că accelerează circulația și ne determină să… transpirăm. Nu degeaba sunt atât de populari în Mexic, unde o zi cu 37 de grade, cât sunt prognozate pentru România în weekend, pare mai degrabă… răcoroasă. Glumim! Revenind la lucruri serioase, puteți încerca să pregătiți o salsa mexicană cu roșii, ardei gras verde, ceapă, ardei iute și coriandru proaspăt, combinate cu puțin usturoi pisat și stropite cu suc de lămâie. Ne veți mulțumi mai târziu.

Lămâia

Apropo de lămâi, pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate, acestea sunt consumate mai ales vara pentru că ajută la procesul de răcorire a organismului. Dacă nu îți place să le folosești la gătit, poți pregăti o limonadă răcoritoare, cu gheață și sare de Himalaya.

Verdețurile

Verdețurile conțin apă în proporție de 80-95%, fapt care le face ușor de digerat și perfecte pentru vreme caniculară. Poți folosi salată verde combinată cu ridichi și brânză de capră, pentru un prânz delicios, sănătos și răcoritor. Adaugă ulei de măsline, sare și piper negru și obții combinația perfectă.

Apa

Poate părea evident, dar multe persoane uită de apă atunci când temperaturile cresc. Nu uita să bei suficientă apă pe timp de caniculă, pentru a evita deshidratarea. Mai ales dacă trebuie să faci și drumuri pe o astfel de vreme.

Înghețata și berea rece nu te ajută să te răcorești

Deși ai mânca o înghețată pe o astfel de vreme sau ai bea o halbă de bere rece, acestea nu te vor răcori. Ba dimpotrivă! Alimentele cu grăsimi, proteine și carbohidrați complecși încălzesc corpul atunci când sunt digerate. Așa că acea înghețată delicioasă te poate răcori pe moment, însă când va intra în procesul de digestie, îți va veni să te arunci în prima arteziană care îți iese în cale.

Cât despre alcool, acesta duce la deshidratare și la înroșirea feței, proces cauzat de dilatarea vaselor de sânge. Pe scurt, vei simți că… îți arde fața.

Tu ce metode folosești pentru a te răcori în timpul unui val de căldură extremă?

Sursă foto: Oleksandr Pidvalnyi/Pexels

În articolul

Ce bem și ce mâncăm pe caniculă, ca să ne răcorim. Idei delicioase, de pus în practică chiar acum

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x