Ce este indicat să mâncăm pe timp de caniculă?
Publicat pe 05.07.2016 la 12:43
Căldura este greu de suportat oricum, iar unele alimente pot chiar împiedica buna funcţionare a sistemului digestiv şi, în consecinţă, ne-ar putea crea un disconfort în plus.
Căldura este greu de suportat oricum, iar unele alimente pot chiar împiedica buna funcţionare a sistemului digestiv şi, în consecinţă, ne-ar putea crea un disconfort în plus. Aşadar, este foarte important să fim atenţi la ceea ce consumăm în sezonul cald. Pe primul loc stau, evident, fructele şi legumele de sezon. Vara este anotimpul în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente în stare crudă.
Astfel, în meniul nostru zilnic ar trebui să-şi facă loc următoarele:
Fructe: căpșune, cireșe, vișine, caise, piersici, nectarine, zmeură, afine, pepene galben, pepene roșu, prune, mere, pere, struguri.
Legumele ca atare sau sub formă de salată, cu dressing de ulei de măsline, lămâie și sare de mare neiodată, eventual gătite la abur, în mâncăruri ușoare sau ciorbe reci de vară: salată verde, castraveți, roșii, ardei, dovlecei, vinete, ceapă verde, varză, conopidă, fasole verde, mazăre.
Alte alimente: orez integral, basmati, cu bob lung, iaurturi simple integrale (3,5% grăsime) și brânzeturi specifice anotimpului cald, foarte puțin sărate (caș, urdă etc). Peștele, însoțit de legume, echilibrează într-un mod sănătos dieta de vară.
Obligatoriu sporit consumul de apă naturală, la care se adaugă puţină zeamă de lămâie, mai ales în perioadele caniculare. Putem bea ceaiuri călduțe, care duc la reglarea temperaturii corpului în mod natural. La acestea se pot adăuga mentă, care are un efect răcoritor sau busuioc, cu efect tonifiant.
Ceea ce trebuie evitat:
• Carnea grasă, la gratăr și orice preparate din carne precum cârnații, mititeii, salamurile etc.
• Mâncărurile grase, cu sos.
• Mâncărurile și ciorbele fierbinți, cu carne grasă și/sau smântână.
• Prăjelile și pane-urile.
• Brânzeturile sărate, grase.
• Înghețata în exces și orice băutură foarte rece (nu facem decât să ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraîncălzire).
• Orice băutură (sucuri îmbuteliate, băuturi alcoolice, așa-zisa bere cu lămâie sau băuturile tip cidru); alimentele hipercalorice ne pot accentua senzația de cald, de sufocare.