Ce este indicat să mâncăm pe timp de caniculă?

Publicat pe 05.07.2016 la 12:43

Căldura este greu de suportat oricum, iar unele alimente pot chiar împiedica buna funcţionare a sistemului digestiv şi, în consecinţă, ne-ar putea crea un disconfort în plus.

Căldura este greu de suportat oricum, iar unele alimente pot chiar împiedica buna funcţionare a sistemului digestiv şi, în consecinţă, ne-ar putea crea un disconfort în plus. Aşadar, este foarte important să fim atenţi la ceea ce consumăm în sezonul cald. Pe primul loc stau, evident, fructele şi legumele de sezon. Vara este anotimpul în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente în stare crudă.

Astfel, în meniul nostru zilnic ar trebui să-şi facă loc următoarele:


Fructe
: căpșune, cireșe, vișine, caise, piersici, nectarine, zmeură, afine, pepene galben, pepene roșu, prune, mere, pere, struguri.


Legumele ca atare sau sub formă de salată, cu dressing de ulei de măsline, lămâie și sare de mare neiodată, eventual gătite la abur, în mâncăruri ușoare sau ciorbe reci de vară: salată verde, castraveți, roșii, ardei, dovlecei, vinete, ceapă verde, varză, conopidă, fasole verde, mazăre.


Alte alimente: orez integral, basmati, cu bob lung, iaurturi simple integrale (3,5% grăsime) și brânzeturi specifice anotimpului cald, foarte puțin sărate (caș, urdă etc). Peștele, însoțit de legume, echilibrează într-un mod sănătos dieta de vară.


Obligatoriu sporit consumul de apă naturală
, la care se adaugă puţină zeamă de lămâie, mai ales în perioadele caniculare. Putem bea ceaiuri călduțe, care duc la reglarea temperaturii corpului în mod natural. La acestea se pot adăuga mentă, care are un efect răcoritor sau busuioc, cu efect tonifiant.


Ceea ce trebuie evitat:


• Carnea grasă, la gratăr și orice preparate din carne precum cârnații, mititeii, salamurile etc.
• Mâncărurile grase, cu sos.
• Mâncărurile și ciorbele fierbinți, cu carne grasă și/sau smântână.
• Prăjelile și pane-urile.
• Brânzeturile sărate, grase.
• Înghețata în exces și orice băutură foarte rece (nu facem decât să ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraîncălzire).
• Orice băutură (sucuri îmbuteliate, băuturi alcoolice, așa-zisa bere cu lămâie sau băuturile tip cidru); alimentele hipercalorice ne pot accentua senzația de cald, de sufocare.

În articolul

Ce este indicat să mâncăm pe timp de caniculă?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x