Ce importanță are complexul de vitamine B pentru organism. Specialiștii au făcut ANUNȚUL!

Publicat pe 18.03.2017 la 14:55 Actualizat pe 18.03.2017 la 15:04

Specialistii au facut anuntul!

Complexul de vitamine B ar putea să asigure organismului o protecţie eficientă împotriva efectelor negative provocate de poluarea atmosferică, potrivit unui studiu realizat.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că dozele concentrate de vitamine B ar putea ”să anuleze complet” efectele negative cauzate de microparticulele din aerul poluat, informează BBC.

Autorii studiului au spus că efectele benefice ale complexului de vitamine B sunt reale, însă au admis limitările cercetării lor, care a fost realizată pe un număr redus de persoane.

Ei i-au îndemnat pe alţi oameni de ştiinţă să realizeze studii similare, în special în metropolele foarte poluate, precum Beijing şi Ciudad de Mexico.

Deşi, impactul pe care poluarea atmosferică îl are asupra sănătăţii a devenit un motiv de îngrijorare în lumea întreagă, mecanica procesului prin care ”aerul murdar” îi îmbolnăveşte pe oameni nu este încă pe deplin înţeleasă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 90% din populaţia lumii trăieşte în zone în care poluarea atmosferică depăşeşte limitele de siguranţă.

Unul dintre cei mai periculoşi agenţi poluatori este o microparticulă foarte fină, denumită PM2,5 - al cărei diametru este mai mic de 2,5 micrometri.

Aceste microparticule sunt emise de automobilele diesel, sobele care ard lemn şi în urma unor reacţii chimice între alte gaze poluante.

Cu un diametru reprezentând a 30-a parte din diametrul unui fir de păr uman, fragmentele de PM2,5 pot să pătrundă adânc în plămâni şi să determine apariţia cancerului pulmonar şi mai multe probleme cardiace, atât la tineri, cât şi la vârstnici.

Savanţii bănuiau de multă vreme că particulele PM2,5 determină modificări epigenetice la nivelul celulelor, care provoacă o serie vastă de probleme de sănătate.

Studiul cercetătorilor americani a arătat că prezenţa unor factori de mediu precum poluarea atmosferică pare să altereze genele din sistemul imunitar la un nivel epigenetic - pornindu-le sau oprindu-le, inhibând apărarea imunitară a organismului.

Experţii au arătat deja şi că anumite nutrimente pot, cumva, să oprească acest proces, în teste pe animale, cu ajutorul substanţei chimice Bisfenol A.

În noul studiu realizat pe oameni, cercetătorii au dorit să afle dacă expunerea la concentraţii mari de PM2,5 poate fi contracarată prin doze zilnice de vitamine B care conţineau 2,5 mg de acid folic, 50 mg de vitamina B6 şi 1 mg de vitamina B12.

10 voluntari au fost testaţi, fiind expuşi iniţial unui aer curat în timp ce luau un placebo, pentru ca reacţiile lor de bază să poată fi măsurate. Aceiaşi voluntari au fost testaţi apoi cu doze de vitamine din complexul B în timp ce erau expuşi la concentraţii ridicate de PM2,5.

Cercetătorii au descoperit că administrarea unui complex vitaminic B timp de 4 săptămâni a limitat efectele cauzate de PM2,5, cu procente care fluctuau între 28% şi 76%, în 10 regiuni genetice. Ei au remarcat o reducere similară a impactului asupra ADN-ului mitocondrial, responsabil cu producţia de energie în organism.

Studiul a fost coordonat de Jia Zhong, profesor la Harvard School of Public Health, şi a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

În articolul

Ce importanță are complexul de vitamine B pentru organism. Specialiștii au făcut ANUNȚUL!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x