Ce nu știai despre vânătăi
Publicat pe 11.03.2014 la 10:01 Actualizat pe 11.03.2014 la 11:25
Vânătăile - urmările unor lovituri mai mult sau mai puțin puternice sunt mici curiozități. Au culoarea neagră sau albastră, verde, galben sau roșu și apar atunci când vasele de sânge se sparg și colorează pielea. Uneori ele dispar repede, iar în alte situații ele pot dura câteva săptămâni.
Vânătăile - urmările unor lovituri mai mult sau mai puțin puternice sunt mici curiozități. Au culoarea neagră sau albastră, verde, galben sau roșu și apar atunci când vasele de sânge se sparg și colorează pielea. Uneori ele dispar repede, iar în alte situații ele pot dura câteva săptămâni.
Există trei tipuri de vânătăi - cele ale pielii, musculare și osoase - ceea ce înseamnă că orice parte a corpului tău se poate învineți. De ce ne învinețim și cine se învinețește cel mai ușor?
1. Roșcații se învinețesc cel mai ușor
Femeile roșcate în special sunt mai susceptibile la învinețire decât brunetele. Medicii au constatat faptul că roșcații sunt cei care se învinețesc mai ușor după o intervenție medicală. Oamenii de știință nu au putut determina de ce acest lucru se întâmplă, pentru că femeile care au participat la studiu aveau o înălțime, greutate și vârstă similară și nici una dintre ele nu prezenta probleme cu coagularea sangvină. O cauză ar putea fi o mutație a genei MC1R, ce ajută la controlarea formării pigmentului și duce la formarea culorii roșii.
2. Vânătăile sărutului
Urmele lăsate pe gât mai ales drept urmare a unui sărut mai pasional constituie un alt tip de vânătaie. Însă tot ele pot indica urme ale abuzului sexual, în special dacă sunt observate la minori. Ele se formează prin ruperea capilarelor mici de sânge de la suprafața pielii și vânătăile pot dura câteva zile.
3. Te poți învineți și după ce mori
Nici macar persoanele decedate nu scapă de vânătăi. Ele pot apărea post-mortem. În special în cazul bătrânilor, pielea este foarte delicată și se poate învineți cu ușurință.
4. Femeile se învinețesc mai ușor decât bărbații
Bărbații se învinețesc mult mai greu decât femeile pentru că pielea lor este în general mai rezistentă decât cea a femeilor. O piele mai puternică oferă o barieră între lumea exterioară și vasele de sânge fragile. Bărbații au și o densitate mai mare a colagenului decât femeile, iar colagenul întărește vasele de sânge, prevenind ruperea lor.
5. Te învinețești mai ușor odată cu înaintarea în vârstă
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, iar vasele de sânge sunt mai predispuse la rupere. Acest lucru înseamnă că în jurul vârstei de 50 de ani devenim mai predispuși la învinețire. Mai mult, nici nu este nevoie să te lovești pentru a te învineți, pentru că vasele mici de sânge se pot sparge într-un mod spontan.
6. Mahmureala: alcoolul și vânătăile
Te-ai trezit vreodată dimineața după o noapte spumoasă în oraș pentru a-ți da seama că ai vânătăi pe tot corpul? Atunci când bei alcool pe perioade lungi de timp, acest lucru duce la reducerea nivelului de vitamina A din corp. Această vitamină este necesară pentru sănatatea și rezistența pielii. Pe de altă parte, persoanele în stare de ebrietate sunt și mai predispuse să se lovească.
7. Tortură sau tratament: vânătăile ca terapie contra migrenelor
Nu încercați acest lucru acasă. În Asia de Sud există o tradiție ce poartă numele de Gua-sha. Practica este o terapie dermabrazivă și se crede că acest tratament calmează durerile de cap, febra și răceala. Pielea este bine masată cu uleiuri mediciale, iar apoi se masează cu o monedă cauzând roșeață și chiar vânătăi. Realizată într-un mod corect acest tratament eliberează excesul de energie responsabil pentru cauzarea bolilor.
Foto: hepta.ro