Ce să NU faci dimineața pentru a nu-ți strica întreaga zi
Publicat pe 12.11.2013 la 09:05 Actualizat pe 12.11.2013 la 10:14
Sună alarma ceasului și tu tot apeși butonul de snooze. Într-un final, deschizi cu mare greutate ochii și realizezi că ai dormit cu 30 de minute mai mult decât ar fi trebuit. Ești în întârziere deja și alergi prin casă, te lovești la picior în colțul mesei, te enervezi, iei cana cu cafea fierbinte și te frigi din greșeală, te enervezi și mai tare, îți pătezi hainele cu cafea, trebuie să te schimbi din nou și într-un final pleci de acasă foarte târziu, cu părul răvășit, flămândă și fără chef de muncă. Un scenariu tipic dacă lași ca fiecare nimic să îți strice ziua. Sunt câteva obiceiuri la care ar trebui să renunți dacă vrei să ai o zi mai bună, chiar de dimineață:
Renunță la atitudinea fatalistă - dacă ți se întâmplă să spargi un pahar în timpul zilei sau să te lovești în colțul mesei, vei uita momentul în maxim câteva minute. Însă dacă incidentul are loc dimineața, avem tendința de a crede ca așa ne va merge toată ziua, că este un semn. Încearca să te bucuri de zi și să ignori micile neplăceri. De cele mai multe ori, o zi începută prost continua în același fel pentru ca pur și simplu intrăm rapid într-o proastă dispoziție și ne sabotăm singuri starea de bine.
Nu da vina pe altceva pentru greșelile tale - nu te folosi de faptul că ai avut parte de un mic accident în prima parte a zilei pentru a te purta urât față de alții sau pentru a face alte greșeli, cum ar fi să aprinzi o țigară deși te-ai lăsat de fumat luna trecută sau a-ți cumpăra ceva dulce, chiar dacă până azi erai la cură de slăbire. Trebuie să fii capabilă să recunoști că poate nu așteptai decât o scuză, oricare ar fi ea, pentru a reveni la niște proaste obiceiuri. Este ok să ai momente de slăbiciune, dar nu le atribui unor cauze externe.
Nu începe să lucrezi chiar de cum deschizi ochii - când ai foarte mule lucruri de făcut într-o zi, este foarte tentant să te apuci de ele imediat ce te trezești. Acordă-ți însă și câteva momente de liniște, pentru că o dispoziție bună te poate ajuta mai mult decât graba de a începe ceva cu 5-10 minute mai devreme. Nu-ți plănui întreaga zi atunci când ești la duș, ci lasă-ți mintea liberă și te vei simți mult mai înviorată și pregătită pentru ce ai de făcut mai târziu.
Nu te mulțumi cu puțin - fiecare are câteva haine preferate, fie că este vorba de un costum care se așază bine, o rochie care te face să pari slabă sau un pulover foarte confortabil. Hainele preferate pentru faptul că ne dau mai multă încredere în noi sunt în general purtate în zilele importante, când simțim că avem nevoie de ele. Însă dacă azi nu este o zi cu nimic specială nu înseamnă că trebuie să te îmbraci cu cele mai plictisitoare haine din dulap sub pretextul că “oricum azi nu mă întâlnesc cu nimeni.” Chiar azi ar putea fi ziua “aceea”, așa că este mai bine să fii pregătită și să arăți și să te simți bine.
Iar la final: nu învinovăți patul. Nu contează dacă te trezești sau nu cu fața la cearșaf. Avem mult mai mult control asupra a ceea ce ni se întâmplă decât suntem dispuși să credem sau să acceptăm uneori.
Foto: hepta.ro