Ce se întâmplă dacă alergi, în fiecare zi, timp de 30 de minute. ANUNȚ important de la specialiști!

Publicat pe 17.05.2017 la 17:44 Actualizat pe 17.05.2017 la 17:58

Vesti bune pentru cei care au un nivel ridicat de activitate fizica!

hepta.ro

Obișnuiesti să alergi în fiecare zi timp de jumătate de oră? Dacă da, specialiștii au vești bune pentru tine!

Alergarea practicată timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, poate contribui la scăderea ritmului de scurtare a telomerilor și la o reducere cu până la 9 ani a procesul biologic de îmbătrânire, informează Medical News Today care citează un studiu realizat recent în Statele Unite.

Telomerii sunt poziționați la capetele cromozomilor — structuri celulare care conțin ADN-ul esențial pentru identitatea oricărui organism — și au rol de protecție a acestora. Deseori, telomerii sunt comparați cu capetele din plastic de la șireturi deoarece ele împiedică ''deșirarea'' cromozomilor și contactul lor cu alți cromozomi.

Telomerii sunt considerați indicatori ai vârstei biologice deoarece, pe măsură ce corpurile îmbătrânesc, ei se scurtează — cu cât sunt mai scurți, cu atât devin mai puțin capabili să protejeze cromozomii, ceea ce poate împiedica funcționarea normală a celulelor și duce în final la moartea lor.

Fenomenul scurtării telomerilor nu se petrece într-un ritm egal la toate persoanele, un stil de viață neadecvat, cum ar fi nivelul scăzut de activitate fizică, putând contribui la accentuarea acestui proces prin creșterea stresului oxidativ — incapacitatea corpului de a face față deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi.

Noul studiu, condus de Larry Tucker, profesor în cadrul Universității Brigham Young din Utah, demonstrează cât de importantă este activitatea fizică pentru protejarea împotriva îmbătrânirii celulare.

Tucker a analizat, împreună cu echipa sa, informații prelevate de la 5.823 de persoane adulte care au fost incluse în Studiul Național pentru Examinarea Stării de Sănătate și Nutriție (National Health and Nutrition Examination Survey), realizat în perioada 1999-2002 în Statele Unite. Cercetătorii au studiat lungimea telomerilor fiecărui individ, dar și participarea subiecților la 62 de activități fizice realizate timp de 30 de zile.

S-a constatat că persoanele foarte active aveau o lungime a telomerilor ce denota o vârstă biologică cu 9 ani mai mică în comparație cu indivizii sedentari și o vârstă biologică cu 7 ani mai mică spre deosebire de subiecții cu o activitate fizică moderată.

30 de minute de jogging pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, a fost considerată ca fiind foarte activă în cazul femeilor, iar în cazul bărbaților intervalul a fost stabilit la 40 de minute pe zi, tot de cinci ori pe săptămână.

Tucker a declarat că a fost surprins să descopere că diferența de lungime a telomerilor între persoanele foarte active și cele moderat active nu era semnificativ mai mare. Totuși, după părerea sa, pentru a proteja corpul de îmbătrânirea celulară este preferabil un nivel ridicat de activitate fizică.

''Dacă vreți să vedeți o diferență reală în ceea ce privește încetinirea procesului biologic de îmbătrânire se pare că puțin exercițiu nu este de ajuns. Trebuie să exersați în mod regulat, la niveluri ridicate'', a subliniat acesta, potrivit sursei citate. ''Știm că activitatea fizică regulată contribuie la reducerea mortalității și la prelungirea duratei de viață, iar acum cunoaștem că o parte din acest avantaj se datorează conservării telomerilor'', a completat acesta.

În articolul

Ce se întâmplă dacă alergi, în fiecare zi, timp de 30 de minute. ANUNȚ important de la specialiști!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii care vor primi 3 tipuri noi de vouchere de la locul de muncă. Ce condiţii trebuie să îndeplinească angajaţii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x