Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei un pahar de ţuică? E ca şi cum ai lua un pumn de pastile
Publicat pe 11.02.2016 la 12:46
Un pahar de ţuică este sănătate curată! "Zeama de prune" este o băutură alcoolică. Distilată în alambic, licoarea se obţine prin fermentarea prunelor
Un pahar de ţuică este sănătate curată! "Zeama de prune" este o băutură alcoolică. Distilată în alambic, licoarea se obţine prin fermentarea prunelor.
Spre deosebire de alte licori obişnuite din alte fructe cum ar fi merele, perele, caisele, cireşele, piersicile, visinele, corcoduşele sau zărzărele, numite rachiuri, licoarea din prune se numeşte ţuică.
În funcţie de zonă, ţuica poartă şi alte denumiri: horincă, palincă, răchie sau şliboviţă. În funcţie de concentraţia de alcool ţuică este obişnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, ţuică bătrână de 32-48 grade şi horincă în jur de 50- 55 grade. Cert este că nicio ţuică nu coboară sub 24% concentraţia alcoolică.
Vocea Transilvaniei a indexat câteva dintre efectele ei asupra organismului.
Deşi mulţi o consideră nocivă, băută cu măsură, ţuica are proprietăţi excelente pentru sănătate:
Topeşte grăsimea de pe vase
Ţuică însoţeşte mâncărurile grase: o slăninuţă, o friptură de porc sau un preparat tradiţional din carne se sting cu o gură de ţuică. Toate acestea se depun acolo unde nu ţi-ai dori. Noroc cu zeamă prunelor, că are efect asupra digestiei şi a metabolizării grăsimilor. Şi, dacă mai vrei un argument în plus în favoarea consumului de ţuică acesta vine de la cercetătorii americani, care au descoperit o enzima în ţuică de prună. Enzima cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 32 ml ţuică de prună, vei ţine la distanţă bolile de inima cauzate de arteroscleroză. Totuşi, băută în cantităţi mai mari, ţuică are efecte nefaste asupra organismului.