Ce trebuie sa mananci ca sa eviti diabetul, bolile cardiovasculare, ulcerul si constipatia
Publicat pe 19.03.2013 la 14:44 Actualizat pe 19.03.2013 la 15:43
Conservantii, metodele noi de preparare si depozitare a alimentelor duc, de cele mai multe ori, la dezvoltarea unor afectiuni grave si din ce in ce mai raspandite in randul populatiei.
Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, intoleranta alimentara, ulcerul gastro duodenal, colonul iritabil si constipatia sunt cele mai importante boli determinate de alimentatia nesanatoasa, iar statisticile sunt in continua crestere. Toate acestea pot fi evitate daca respecti unele reguli de baza, daca iei un numar adecvat de mese pe zi si eviti combinatiile alimentare daunatoare.
Ce trebuie sa mananci si in ce mod
Incepe cu 3 mese principale pe zi si 2 gustari.
Ia micul dejun intre orele 7.00 si 9.00, nu mai tarziu.
Poti sa optezi pentru o gustare la ora 11, urmata de un pranz intre orele 13.00 si 14.00.
Ia a doua gustare la ora 17.00.
Termina ziua cu o cina pana la ora 20.00.
Gustarile sunt formate din lactate (lapte sau iaurt simplu cu continut redus de grasime 200 de ml), fructe sau legume. Daca alegi lactate la gustari iti recomandam iaurt cu continut scazut de grasime: intre 0,1% si 2,8% grasime.
Organismul nostru, pe langa alte elemente, are nevoie de calciu. Acest element se gaseste in alimente si de aceea este recomandat consumul de alimente ce contin calciu si nu suplimentele. Laptele este cea mai importanta sursa de calciu pentru dinti si oase, insa are si un rol esential in scaderea in greutate. Datorita abundentei in proteine si vitamina D, acesta protejeaza impotriva cancerului de colon.
Se recomanda un pahar de lapte pe zi, ce asigura necesarul de calciu.
Branza este bogata in sodiu, dar si in calorii. Daca esti la dieta alege branzeturile proaspete cu continut scazut de grasime - cel mult 3% grasime in produsul finit.
Iaurtul are o multime de beneficii pentru organism. Este mai usor de digerat decat laptele, iar bacteriile continute sunt benefice pentru tractul intestinal. S-a dovedit ca un consum regulat de iaurturi creste imunitatea si capacitatea organismului de a lupta cu diversele afectiuni.
Reguli de baza pentru o alimentatie sanatoasa
Consuma 2 – 2,5 l de lichide pe zi formate din apa plata, ceai, sucuri naturale fara zahar adaugat.
Consuma produse lactate - iaurt , sana, chefir, branza degresata de vaci si evita consumul excesiv de branza topita, branza feta.
Nu combina o portie intreaga de cartofi (cu atat mai putin prajiti), orez, paste, paine, mazare, fasole boabe si carne (chiar daca este slaba). Ele se combina doar cu legume sau telemea. In schimb, pot fi mancate laolalta in salate, unde ai cateva bucati din fiecare.
Se recomanda alimente putin/deloc prajite. Gateste-le la cuptor, pe gratar, fierte sau in aburi.
Evita consumul excesiv al carnii de porc si de oaie, optand in schimb pentru carne de pui, curcan, vita slaba si peste.
Consuma fructe si legume proaspete si evita consumul excesiv de oua de gaina. Mult mai sanatoase sunt cele de prepelita deoarece cantitatea de colesterol continuta este mai mica.
Consuma produse lactate la micul dejun si la gustari.
Afla cum sa slabesti fara sacrificii!
sursa: covalact.ro
foto: sheknows.com