Ce trebuie sa stiti despre embolia pulmonara

Publicat pe 16.03.2011 la 17:56 Actualizat pe 16.03.2011 la 18:01

Embolia pulmonara este o afectiune destul de raspandita, si reprezinta blocarea unei artere din plaman, afectarea tesutului pulmonar si, implicit, scaderea oxigenarii organismului.

In ultimele saptamani, s-a vorbit foarte mult despre starea jucatoarei de tenis Serena Williams, spitalizata in urma unei embolii pulmonare. Pentru foarte multi a fost greu de imaginat ca o astfel de afectiune - grava, cu potential letal, considerata un apanaj al varstei inaintate, sa apara la o persoana atat de tanara si mai ales atat de activa.

In iulie anul trecut, sportiva a suferit o rana la picior, care a necesitat multe copci si a impus o perioada de reducere a activitatii sportive. Internarea a survenit la sfarsitul lunii februarie, dupa un lung zbor cu avionul.

Afectiunea este favorizata de inactivitatea prelungita (imobilizarea la pat impusa de boala, statul indelung pe scaun, de exemplu, in avion sau in masina, paralizia unui membru), interventii chirurgicale, existenta unor cancere, infectii sau arsuri grave. La toate acestea se adauga si mostenirea genetica, varsta inaintata, obezitatea, deshidratarea, fumatul.

Simptomele sunt: dispnee (respiratie dificila ) aparuta brusc, chiar in repaus, durere toracica severa, care se intensifica treptat si care creste la tuse, inspiratie adanca, aplecare, precum si tuse cu sange sau expectoratie cu sange.

Daca nu se intervine cat mai rapid se poate ajunge la soc si deces, de aceea este important ca la aparitia acestor simptome, bolnavul sa ajunga rapid intr-un serviciu de urgenta.

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de medicamente anticoagulante sau in cazuri mai grave trombolitice. Medicul poate indica anticoagulante un timp mai indelungat, luni de zile, uneori mai mult si acest aspect nu trebuie neglijat. In alte situatii, daca se considera necesar, se poate interveni instaland un filtru venos, care impiedica ajungerea cheagurilor in plaman.

Pe langa aceste aspecte, preventiv, mobilizati-va cat mai repede dupa o interventie chirurgicala, nu stati mult timp nemiscat pe scaun si nu tineti gambele incrucisate (chiar in aceste situatii faceti periodic miscari ale picioarelor si scurte plimbari), purtati ciorapi elastici daca va sunt recomandati si hidratati-va suficient.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Ce trebuie sa stiti despre embolia pulmonara

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Ce regulă strictă i-a impus Victor Slav fiicei sale și a Biancăi Drăgușanu: „Mă manipulează. Încerc să îi explic”
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x