Ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci daca ai insomnii

Publicat pe 10.12.2010 la 15:33 Actualizat pe 10.12.2010 la 16:05

Viata stresanta, vremea nefavorabila, consumul excesiv de cafea sau regimul dezordonat de viata duc la aparitia insomniei. Si pentru ca medicamentele destinate acestei afectiuni pot avea efecte nocive, incearca sa combati insomnia prin alimentatie.


Alimente impotriva insomniei


Pe lista alimentelor care au un efect sedativ si care te vor ajuta sa adormi mai usor se afla legumele cu frunze verzi, dar si zarzavaturile. Salata verde este un alt antidot impotriva insomniei, datorita unor substante care sunt prezente in compozitia sa. Astfel, salata verde trebuie sa se regaseasca constant in cina zilnica, alaturi de legume si peste.

Cerealele integrale, precum orezul brun sau ovazul, dar si ciupercile, fructele sau semintele sunt surse bogate de carbohidrati complecsi care au un efect sedativ. La fel de bune „somnifere” sunt si supele de legume, cartofii fierti sau copti ori fasolea, soia sau mazarea. Inca din cele mai vechi timpuri, un remediu excelent impotriva insomniei este laptele dulce. Astfel, un pahar cu lapte baut seara, inainte de culcare, induce somnul si previne trezirea pe timpul noptii.

Din gama de bauturi care induc somnul fac parte ceaiurile de plante sau sucurile naturale proaspete din legume sau fructe. Si anumite condimente sau verdeturi sunt recomandate persoanelor care sufera de insomnie. Asadar, incearca sa consumi cat mai des patrunjel, marar, leustean, telina, tarhon, menta, busuioc, lamaie, otet de mere, ceapa, usturoi, ghimbir, hrean, cimbru, boabe de mustar, coriandru, dafin sau scortisoara. Ca indulcitori, impotriva insomiei sunt recomandate mierea sau zaharul brun nerafinat, iar uleiurile indicate sunt cele presate la rece, de masline, de floarea-soarelui, de dovleac sau de susan.

Iata si cateva sugestii pentru gustari care te vor ajuta sa ai un somn linistit si odihnitor: oua cu paine prajita, paine de cereale integrale cu fasole, cereale neindulcite cu lapte de soia sau orez cu linte.

Alimente care provoaca insomnia


Anumite alimente trebuie evitate de catre persoanele care sufera de insomnie. Printre acestea se afla ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, alcoolul, alimentele conservate, sarea şi zaharul in exces, precum şi alimentele care contin aditivi alimentari. Totodata, seara trebuie evitate mesele copioase, bogate in proteine, alimentele prajite, supele sau sosurile grase, preparatele cu grasime animala ori alimentele care produc fermentatie, muraturi in otet sau conservele in bulion.

La cina nu trebuie sa se regaseasca in meniu mezelurile, şunca sau carnatii, care contin foarte multi aditivi, dar nici roşiile, vinetele, branza fermentata sau spanacul nu sunt cea mai buna alegere. Dulciurile sau produsele de patiserie, precum prajiturile, inghetata, gogoşile, frişca, budincile sau napolitanele nu sunt indicate insomniacilor. Şi ciocolata cu lapte provoaca insomnie. Batoanele cu ciocolata contin tirozina, care ulterior se transforma in dopamina, un stimulent care provoaca agitatie şi inlatura somnul pe timpul noptii.

Fa cure cu drojdie de bere sau polen


Impotriva insomniei, foarte eficiente sunt curele cu drojdie de bere sau cu polen. Cura cu drojdie de bere trebuie urmata timp de doua saptamani. Se inghit doua lingurite de drojdie şi o lingurita de miere pe stomacul gol, inainte cu 30 de minute de masa principala.

Cura cu polen este la fel de eficienta impotriva insomniei. Se ia o lingurita de polen pe zi, dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun. Este important ca polenul sa se tina cat mai mult timp in gura şi sa se mestece incet.

Citeste si Revista Felicia!

sursa foto: stress-problems.com

În articolul

Ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci daca ai insomnii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x