Cele mai UTILE sfaturi! ASTA trebuie să faci pentru a-i alunga copilului tău frica de DENTIST!
Publicat pe 27.09.2016 la 19:47 Actualizat pe 27.09.2016 la 19:53
Sfaturi bune pentru copii, daca le urmeaza parintii!
Medicul stomatolog Oana Florea declară că, în general, copiii preiau frică de dentist în mod nejustificat, de la părinții lor sau de la prietenii din jur. Cei mici ajung să deprindă această teamă chiar înainte de a ajunge practic într-un cabinet stomatologic.
Aici intervine rolul părinților lor de a-i obișnui din timp cu vizitele la specialist și cu faptul că acele controale medicale vin în folosul lor, ajutându-i să aibă dinți frumoși și sănătoși.
Dr. Oana Florea, medic stomatolog cu experiență internațională în Germania și în lucrul cu copiii și cu pacienții anxioși, cu teamă de dentist, explică modalitățile prin care părinții îi pot educa pe cei mici în acest sens.
“In primul rând, trebuie menționat că teamă de dentist este, în general, o temere învățată de la părinți sau de la copiii din jur (din parc, de la grădiniță). Mă refer la situația în care celui mic îi este frică din start, fără să fi ajuns în cabinetul medicului stomatolog. Așadar, stă în sarcină părintelui să-și schimbe el însuși atitudinea față de acest domeniu, încercând să creeze o atmosferă pozitivă legată de medicină dentară în general.
Este bine să meargă alături de cel mic la controale preventive, pentru a se obișnui cu atmosferă din cabinet, și să nu meargă doar când deja există probleme, iar prima experiență a celui mic va fi direct tratamentul în cauza.
Prima vizită la dentist este una specială și nu ar trebui să aibă loc odată cu apariția primei carii. Această este o simplă întâlnire pentru acomodare cu mediul, cu aparatură, cu mirosul, cu lumina și imprietenirea cu medicul care urmează să-i devină parte din anturaj. Acesta poate să-i facă un periaj cu o pastă cu gust bun. Astfel copilul va înțelege că la dentist nu se întâmplă nimic rău.
Dacă este un copil foarte mic, este recomandat că la prima ședința părintele să stea în scaunul dentar și să țină copilul în brațe, părintele îndepărtându-se treptat la ședințele urmatoare”, declară Dr. Oana Florea.