Cercetătorii aruncă în aer tot ce știai despre ÎNGRĂȘARE. Care este cel mai SIMPLU mod de a SLĂBI
Publicat pe 08.01.2016 la 11:31
Mass-media sunt pline de rețete-minune și de strategii de slăbire pe care oamenii se străduiesc să le respecte în așteptarea unui rezultat miraculos
Mass-media sunt pline de rețete-minune și de strategii de slăbire pe care oamenii se străduiesc să le respecte în așteptarea unui rezultat miraculos.
Minunile nu se întâmplă, însă, peste noapte, iar multe persoane se declară dezamăgite de faptul că au respectat un regim nutrițional timp de mai multe luni și nu au reușit să slăbească.
Soluția ar putea fi mult mai simplă, dacă luăm în considerare un aspect foarte important pentru sănătatea noastră: masa din bucătărie este mai mult decât un loc unde mănânci dimineața sau seara!
Un studiu recent te face să privești bucătăria cu alți ochi
În cadrul unui studiu recent, doi specialiști au cercetat relația dintre obiceiurile familiale legate de mâncare și indicele de masă corporală în cazul a 190 de părinți și 148 de copii.
Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată. În primul rând, IMC ajută la stabilirea grupei de greutate în care se încadrează o anumită persoană și gradul de obezitate al acesteia. Totodată, IMC poate fi folosit pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le piardă sau să le câștige pentru a ajunge la greutatea ideală pentru înălțimea sa.
Cei 190 de părinți au completat un chestionar referitor la obiceiurile legate de mâncare ale întregii familii. Ei au fost întrebați, printre altele, cât de des mănâncă împreună și cât de mult interacționează atunci când fac asta. După completarea chestionarului, atât părinților, cât și copiilor le-au fost măsurate greutatea și înălțimea.
Cercetătorii au aflat că „ritualurile” legate de hrană se află în strânsă legătură cu indicele de masă corporală ale copiilor și părinților.
Câteva detalii care ne arată adevărata față a problemei
Cu cât IMC-ul părinților era mai mare, cu atât se dovedea că aceștia mănâncă mai des în fața televizorului.
Mâncatul la masa din bucătărie a corelat cu un IMC mai scăzut atât în cazul copiilor, cât și al părinților. Prin urmare, obiceiurile alimentare sănătoase și mâncatul alături de familie pot deveni una dintre cele mai eficiente cure de slăbire la care pot apela atât adulții, cât și copiii cu probleme legate de obezitate.
Fetele care își ajută părinții la prepararea hranei au un IMC mai ridicat, în timp ce în cazul băieților nu există o corelație între cele două variabile. Cu toate acestea, băieții care socializează cu părinții în timpul mesei au un IMC mai scăzut, mai ales dacă stau la masă până când toată lumea termină de mâncat.
Părinții nu mai au nici o scuză
Obiceiurile alimentare nesănătoase par să reprezinte, astfel, principalul factor declanșator al obezității, iar părinții care declară că spațiul din bucătărie nu le permite să mănânce cu toții în același timp nu mai au o scuză. Pe piață există sute de modele de mese și colțare de bucărătie, iar unele dintre ele sunt foarte ieftine și par să îndeplinească toate exigențele pragmatismului, după cum vedem la staer.ro.
Cifrele altor studii sunt și mai elocvente. Mai mulți cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, au demonstrat, prin analizarea a 17 studii realizate asupra a peste 182.000 de copii, că aceștia sunt cu 35% mai puțin dispuși la tulburări alimentare dacă mănâncă alături de familie de cinci ori pe săptămână.
Totodată, copiii care mănâncă alături de familie de trei ori pe săptămână sunt cu 24% mai puțin predispuși la apariția tulburărilor alimentare și cu 12% mai puțin predispuși la apariția obezității.
Foto: Creative Commons