Ciocolata neagra, un dulce sanatos

Publicat pe 08.12.2010 la 19:03 Actualizat pe 08.12.2010 la 19:37

ciocolata neagra

Daca in copilarie ni se atragea atentia ca ciocolata nu face bine, ca ingrasa si ca strica dantura, astazi cercetatorii au ajuns sa o recomande. Ciocolata neagra este recunoscuta acum pentru efectele benefice asupra sanatatii, fiind mai eficienta chiar si decat unele medicamente.

Formata din cacao, in proportie de 80-90%, unt de cacao si zahar, ciocolata neagra sau amaruie nu contine deloc lapte sau lapte praf si are efecte benefice asupra organismului nostru. Ciocolata amaruie este bogata in vitaminele A, B1, B2, C, D si E insa are si un continut ridicat de minerale, precum potasiu, magneziu, fier, calciu si sodiu.


Impotriva cancerului

Ciocolata neagra este un adevarat depozit de antioxidanti. Acestia protejeaza celulele de toxine si reduc riscul aparitiei celulelor cancerigene. Astfel, cu cat batonul de ciocolata contine mai multa cacao, cu atat numarul de antioxidanti este mai mare.

Scade colesterolul

In timp ce foarte multe alimente bogate in grasimi saturate cresc procentul de colesterol, ciocolata neagra are un efect contrar, deoarece contine un anumit tip de grasimi saturate, benefice pentru organism. Mai mult, ciocolata neagra ridica nivelul colesterolului bun, care nu afecteaza sanatatea.

Regleaza circulatia sangvina

Ciocolata neagra contine anumite substante chimice care ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Astfel, femeile cu varsta de peste 40 de ani care consuma ciocolata neagra o data sau de doua ori pe saptamana prezinta un risc mai scazut de aparitie a bolilor cardiace. Ciocolata neagra este indicata si hipertensivilor, deoarece scade tensiunea arteriala, daca este consumata in fiecare zi. Odata cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, cu 10% riscul aparitiei unei boli coronariene si cu 8% riscul unui deces prematur.

Impotriva depresiei

Grasimile existente in ciocolata ajuta la mentinerea starii de bucurie si satisfactie, eliberand endorfinele care creeaza buna dispozitie. Si acesta este un motiv pentru care ciocolata neagra este cel mai dorit aliment din lume. Ea ajuta si la eliminarea simptomelor de anxietate, in cazul persoanelor care sufera de depresie.

Impotriva tusei

Studii britanice au aratat ca o anumita substanta din cacao poate fi mult mai eficienta impotriva tusei chiar decat un medicament. Mai mult, nu are nici efecte adverse, cum se intampla in cazul medicamentelor.

Impotriva cirozei hepatice

Cercetatorii spanioli ar putea prescrie ciocolata neagra ca aliment de baza in dieta bolnavilor de ciroza hepatica, datorita proprietatilor sale benefice. Se presupune ca ciocolata neagra limiteaza cresterea presiunii sangvine in cavitatea abdominala, care poate atinge niveluri critice in cazul persoanelor ce sufera de aceasta afectiune, iar in cazurile grave poate provoca spargerea vaselor de sange.

Previne aparitia ridurilor

Consumul zilnic de ciocolata neagra previne aparitia ridurilor. Totodata, antioxidantii naturali din boabele de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, au un rol deosebit de important in protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Arde caloriile

Teobromina, o substanta cu proprietati asemanatoare cafeinei, care se gaseste in ciocolata neagra, accelereaza metabolismul si stimuleaza arderea caloriilor. Acest lucru este valabil numai in cazul persoanelor care fac miscare si doar in conditiile unui consum moderat de ciocolata. Consumata in exces, ciocolata ingrasa, deoarece 100 de grame contin 500 de calorii.

Inlatura oboseala cronica

Ciocolata neagra le este recomandata si persoanelor care sufera de oboseala cronica. Studiile arata ca adultii care sufera de acest sindrom si mananca zilnic, timp de o saptamana, aproximativ 50 de grame de ciocolata neagra, se simt mai putin obosite.

Impotriva diabetului

Cele mai recente studii confirma faptul ca ciocolata neagra, bogata in flavonoizi, reduce riscul aparitiei diabetului si imbunatateste nivelul zaharului din sange. Cu cat ciocolata are un continut mai mare de cacao, cu atat are o cantitate mai mare de flavonoizi. Ciocolata cu lapte are mai putini flavonoizi decat cea neagra, iar cea alba, aproape deloc.

Citeste si Revista Felicia!

Sursa foto: sciencedaily.com

În articolul

Ciocolata neagra, un dulce sanatos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x