Colesterol ridicat? Tine dieta!

Publicat pe 12.11.2010 la 13:07 Actualizat pe 12.11.2010 la 14:04

Ai probleme cu colesterolul? LDL-ul (colesterol „rau”) este prea mare, HDL-ul (colesterol „bun”) este prea mic, trigliceridele sunt si ele crescute? Atunci mai mult ca sigur suferi de dislipidemie.

Dislipidemia este cauzata de cresterea colesterolului in sange peste valoarea normal sau a trigliceridelor sau a ambelor si atunci vorbim de dislipidemie mixta. Excesul alimentar de grasimi de origine animala, metabolizarea insuficientaa grasimilor in sange din cauza unei disfunctii hepatice ori consumul glucidelor in exces ce pot fi trasformate in grasimi si depozitate sub formade tesut gras reprezinta importanti factori de risc ce duc la aparitia bolii.


Cum tratam aceasta afectiune?

Atat femeile, cat si barbatii, adultii, tinerii sau varstnicii pot fi afectati de cresterea grasimilor din sange peste valorile normale. „Dietoterapia, singura sau asociata tratamentului farmacologic, trebuie indicata tuturor pacientilor dislipidemici”, spune dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice. “De asemenea, se vor corecta, daca exista, si tulburarile de comportament alimentar (ingestia crescutade alimente in cursul serii si noptii, consumul crescut de alimente in timp scurt etc.). Numarul de calorii din dietase va corela cu necesarul caloric si greutatea corporala ideala. Tratamentul este strict individualizat in functie de severitate, riscul global, prezenta aterosclerozei. Programul terapeutic consta in optimizarea stilului de viata, cu sau fara medicatie hipolipemianta”, adaugadr. Popescu.

Dieta pacientului cu dislipidemie

In general, aceasta trebuie sa contina o cantitate crescuta de legume, cereale, verdeturi, fructe. Dintre produsele animale se va consuma carnea slaba, preferabil pasare fara piele, peste si lactate cu continut scazut de grasimi. Alimentele prajite, grasimile animale, sosurile grase, produsele de patiserie si cofetarie sau fast-food trebuie evitate. Glucidele vor reprezenta 50-60% din aportul caloric, iar proteinele 10-20% din caloriile totale, cu accent pe proteinele cu valoare biologicamare. Proteinele vegetale, dar in special cele din soia, au un puternic efect hipocolesterolemiant. Se recomanda consumul de alimente bogate in vitamine cu rol antioxidant- vitaminele E, C, beta caroteni, flavonoizi (morcovi, legume verzi, nuci, etc.) Exercitiul fizic (30 de minute zilnic), in special gimnastica aerobica, mersul pe jos, inotul, dar si renuntarea la fumat sunt obiective ce trebuie atinse.

Sfatul specialistului:
Dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Romgermed

“Dislipidemia este un factor major de risc cardiovascular, in special la persoanele cu diabet zaharat tip 2, aproximativ 70% din acestea decedeazaprematur din cauza bolilor cardiovasculare. Este important sa se evite consumul de cafea. Cafeaua turceasca, de exemplu creste colesterolul seric din cauza kaweolului si cafestolului, metaboliti care nu apar la prepararea cafelei prin filtru.”

Citit si Revista Felicia

sursa foto: sheknows.com

În articolul

Colesterol ridicat? Tine dieta!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x