Condimentele, nu tocmai bune pentru sanatatea noastra
Publicat pe 30.08.2010 la 16:01 Actualizat pe 30.08.2010 la 20:40
Oricat de nelipsite ar fi condimentele in mancarea pe care o preparam acasa sau o savuram la un restaurant local, trebuie sa tinem seama ca nici acestea nu trec prin organismul nostru fara sa lase urme. Dimpotriva, alimentele picante, consumate in exces, ne pot da metabolismul peste cap. In ce fel? Aflati mai jos.
Sarea in exces duce la probleme cardiace
Alimentatia sarata este una din principalele cauze ale hipertensiunii arteriale, o afectiune care poate duce la infarct si la alte afectiuni cardiace si vasculare.
Astfel ca, daca la tine "sarea in bucate" este deja o lege, tine minte ca nivelurile ridicate de sare in organism favorizeaza pierderea apei din organism si incetinesc metabolismul. Nu numai sarea propriu zisa este daunatoare ci si vegeta, sosurile de tot felul sau mancarea fast-food. Inlocuieste, deci, acest alimente cu alternative sanatoase: busuioc, oregano sau rozmarin.
Nu vrei sa ajungi obez? Evita sarea si zaharul!
Majoritatea dressingurilor sunt bogate in sare, zahar si grasimi. Mustarul, maioneza sau sosul de chilli au suficiente grasimi in ele, pentru ca, consumate pe termen lung, sa duca la obezitate. Acestea sunt prezente in masa obisnuita de fast-food si in platourile satioase, pline de proteine.
Cat despre zahar, acesta se poate afla in pungile de la supermarket sub forma de zaharoza, fructoza sau glucoza. Alaturi de ele se gasesc E-urile omniprezente, toate acele denumiri de substante chimice pe care nu le poti deslusi. Combinatiile de E-uri si grasimi sunt devastatoare pentru silueta ta.
Mancarea iute irita stomacul
Cei care nu isi pot imagina o masa fara piper, boia iute, ardei iute si alte condimente puternice, au de infruntat durerile de stomac dupa, pentru ca inevitabil acestea vor fi prezente. In cazul acestor tipuri de alimente, digestia se realizeaza mai greu si pe termen lung, risti sa te imbolnavesti de ulcer sau gastrita.
sursa foto:dvorak.org