Cum întărești sistemul imunitar primăvara?

Publicat pe 26.05.2021 la 14:26 Actualizat pe 26.05.2021 la 14:31

Primăvara este o perioadă foarte importantă pentru sănătate. După câteva luni de iarnă, organismul este slăbit, pentru ca a fost privat de soare, de vitaminele și mineralele pe care și le lua până la începutul iernii din fructele și legumele care intrau în meniul obișnuit. Așa se explică de ce sistemul imunitar este slăbit și de ce este mai expus virușilor și altor agenți patogeni. Nu numai alimentația deficitară în vitamine și minerale pune sistemul imunitar la grea încercare, ci și variațiile de temperatură care au loc în acest anotimp.

Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar

O femeie care taie legume pe blatul de bucătărie

Shutterstock

Deloc întâmplător se crede că primăvara este anotimpul benefic pentru curele de detoxifiere și creștere a imunității. Acestea sunt considerate modalități prin care se crește imunitatea organismului, cu scopul de a face față mai bine agenților patogeni.

Cura de detoxifiere are, in principal, următoarele beneficii, mai ales în cazul unei persoane care are o dietă mai puțin sănătoasă și echilibrată:

  • ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului;
  • regleaza tensiunea arterială;
  • previne apariția diabetului.

Întărirea sistemului imunitar ajută la protejarea organismului în fața agenților patogeni sau a declanșării unor afecțiuni.

Cum iți dai seama că sistemul imunitar trebuie întărit

Este destul de dificil să-ți dai seama că sistemul imunitar trebuie protejat și întărit, dar nu imposibil. Astfel, poate fi vorba despre:

Toxinele se acumulează în organism nu numai prin intermediul unei alimentații deficitare, aditivi alimentari sau procese metabolice, ci și din mediul exterior (poluare, produse de îngrijire personală). Trebuie să știi că singura modalitate prin care organismul poate elimina toxinele acumulate este prin eliminarea acestora prin colon, rinichi, plămâni, ficat, chiar și piele.

Alimentația este importantă în creșterea imunității

Alimentația joacă un rol esențial în întărirea imunității. Iată câteva alimente esențiale care te pot ajuta la întărirea sistemului imunitar la început de primăvară (dar nu numai):

Mere: conțin pectină. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar, previn afecțiunile cardiace și afecțiunile pulmonare. De asemenea, ajută organismul să facă față virusului gripal. Merele au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene. Conțin și antioxidanți, ceea ce ajută la detoxifierea organismului și la creșterea imunității.

Ceai verde: conține un antioxidant care reduce riscul declanșării cancerului.

Ghimbir: conține un compus care are proprietăți anticancerigene (gingerol). De altfel ghimbirul nu numai că reduce riscul de cancer, dar intensifică și arderea grăsimilor. În plus, ghimbirul acționează asupra psihicului uman, redă tonusul, optimismul, energia.

Afine: sunt fructe de pădure foarte sănătoase. Conțin antioxidanți numiți antocianidine (previn cataracta, glaucomul, afecțiunile cardiovasculare dar și cancerul). Conțin vitamina A, vitamina C, potasiu, fier, licopen (neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi).

Roșii: conțin nutrienți care protejează organismul, inclusiv reduc riscul de cancer.

Scorțișoara: conține antioxidanți care previne coagularea sângelui și proliferarea bacteriilor.

Castraveți: conțin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, vitaminele C, PP, B6, B1, B2, A.

Cartofi dulci: conțin un antioxidant care întărește sistemul imunitar și în plus previne instalarea unor boli precum Parkinson și Alzheimer, dar și afecțiuni cardiace, HIV.

Smochine: conțin fier, potasiu, calciu, magneziu. Potasiul este un element foarte important pentru controlul hipertensiunii arteriale și sănătatea generală a inimii.

Ciuperci: sunt considerate un fel de super-alimente, pentru că au fibre, vitamina complexul B (B1, B2, B3, B6), potasiu, cupru, fier, fosfor și mai ales seleniu.

Rodii: conțin foarte multă vitamina C. Ajută organismul să facă față infecțiilor, reduc tensiunea arterială, au efect antiinflamator, scad riscul instalării aterosclerozei. De asemenea, esențial în cazul rodiilor este faptul că sucul de rodii conține polifenoli, care reduce riscul de accidente cardiovasculare.

Carne de vită: conține zinc și proteine (este mai puțin grasă decât carnea de porc)

Morcovi/banane: sunt excelente surse de betacaroten și alfacaroten.

Spanac: este bogat în vitamina C și în betacaroten (loboda are mai multă vitamina C decât spanacul).

Ceapa (verde sau uscată): conține compuși ai sulfului, quercitină (antioxidant).

Usturoi: conține alicină.

Alimentația este foarte importantă pentru creșterea imunității organismului. În cazurile în care alimentația este insuficientă, se poate apela la pastile pentru imunitate, care pot suplini nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect la început de primăvară dar nu numai.

În articolul

Cum întărești sistemul imunitar primăvara?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x