Cum întărești sistemul imunitar primăvara?
Publicat pe 26.05.2021 la 14:26 Actualizat pe 26.05.2021 la 14:31
Primăvara este o perioadă foarte importantă pentru sănătate. După câteva luni de iarnă, organismul este slăbit, pentru ca a fost privat de soare, de vitaminele și mineralele pe care și le lua până la începutul iernii din fructele și legumele care intrau în meniul obișnuit. Așa se explică de ce sistemul imunitar este slăbit și de ce este mai expus virușilor și altor agenți patogeni. Nu numai alimentația deficitară în vitamine și minerale pune sistemul imunitar la grea încercare, ci și variațiile de temperatură care au loc în acest anotimp.
Deloc întâmplător se crede că primăvara este anotimpul benefic pentru curele de detoxifiere și creștere a imunității. Acestea sunt considerate modalități prin care se crește imunitatea organismului, cu scopul de a face față mai bine agenților patogeni.
Cura de detoxifiere are, in principal, următoarele beneficii, mai ales în cazul unei persoane care are o dietă mai puțin sănătoasă și echilibrată:
- ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului;
- regleaza tensiunea arterială;
- previne apariția diabetului.
Întărirea sistemului imunitar ajută la protejarea organismului în fața agenților patogeni sau a declanșării unor afecțiuni.
Cum iți dai seama că sistemul imunitar trebuie întărit
Este destul de dificil să-ți dai seama că sistemul imunitar trebuie protejat și întărit, dar nu imposibil. Astfel, poate fi vorba despre:
- o senzație de oboseală foarte puternică;
- instalarea unei stări de anxietate și depresie;
- lipsa concentrării.
Toxinele se acumulează în organism nu numai prin intermediul unei alimentații deficitare, aditivi alimentari sau procese metabolice, ci și din mediul exterior (poluare, produse de îngrijire personală). Trebuie să știi că singura modalitate prin care organismul poate elimina toxinele acumulate este prin eliminarea acestora prin colon, rinichi, plămâni, ficat, chiar și piele.
Alimentația este importantă în creșterea imunității
Alimentația joacă un rol esențial în întărirea imunității. Iată câteva alimente esențiale care te pot ajuta la întărirea sistemului imunitar la început de primăvară (dar nu numai):
Mere: conțin pectină. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar, previn afecțiunile cardiace și afecțiunile pulmonare. De asemenea, ajută organismul să facă față virusului gripal. Merele au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene. Conțin și antioxidanți, ceea ce ajută la detoxifierea organismului și la creșterea imunității.
Ceai verde: conține un antioxidant care reduce riscul declanșării cancerului.
Ghimbir: conține un compus care are proprietăți anticancerigene (gingerol). De altfel ghimbirul nu numai că reduce riscul de cancer, dar intensifică și arderea grăsimilor. În plus, ghimbirul acționează asupra psihicului uman, redă tonusul, optimismul, energia.
Afine: sunt fructe de pădure foarte sănătoase. Conțin antioxidanți numiți antocianidine (previn cataracta, glaucomul, afecțiunile cardiovasculare dar și cancerul). Conțin vitamina A, vitamina C, potasiu, fier, licopen (neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi).
Roșii: conțin nutrienți care protejează organismul, inclusiv reduc riscul de cancer.
Scorțișoara: conține antioxidanți care previne coagularea sângelui și proliferarea bacteriilor.
Castraveți: conțin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, vitaminele C, PP, B6, B1, B2, A.
Cartofi dulci: conțin un antioxidant care întărește sistemul imunitar și în plus previne instalarea unor boli precum Parkinson și Alzheimer, dar și afecțiuni cardiace, HIV.
Smochine: conțin fier, potasiu, calciu, magneziu. Potasiul este un element foarte important pentru controlul hipertensiunii arteriale și sănătatea generală a inimii.
Ciuperci: sunt considerate un fel de super-alimente, pentru că au fibre, vitamina complexul B (B1, B2, B3, B6), potasiu, cupru, fier, fosfor și mai ales seleniu.
Rodii: conțin foarte multă vitamina C. Ajută organismul să facă față infecțiilor, reduc tensiunea arterială, au efect antiinflamator, scad riscul instalării aterosclerozei. De asemenea, esențial în cazul rodiilor este faptul că sucul de rodii conține polifenoli, care reduce riscul de accidente cardiovasculare.
Carne de vită: conține zinc și proteine (este mai puțin grasă decât carnea de porc)
Morcovi/banane: sunt excelente surse de betacaroten și alfacaroten.
Spanac: este bogat în vitamina C și în betacaroten (loboda are mai multă vitamina C decât spanacul).
Ceapa (verde sau uscată): conține compuși ai sulfului, quercitină (antioxidant).
Usturoi: conține alicină.
Alimentația este foarte importantă pentru creșterea imunității organismului. În cazurile în care alimentația este insuficientă, se poate apela la pastile pentru imunitate, care pot suplini nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect la început de primăvară dar nu numai.