Cum ne imbolnavim dormind

Publicat pe 12.05.2011 la 13:10 Actualizat pe 12.05.2011 la 13:13

Cantitatea si calitatea somnului conteaza mult pentru sanatate, dar si pozitia in care dormim. Un studiu al cercetatorilor britanici si americani, citat de Daily Mail, arata ca, dupa pozitia din timpul somnului, putem sa ne acutizam bolile sau sa capatam altele noi.

Pozitia de recuperare


Este cea culcat pe o parte, cu mainile si picioarele usor indoite si departate. Se numeste astfel deoarece se aseamana cu pozitia bolnavilor in timpul urgentelor medicale. Ajuta la reducerea refluxului de acid gastric si usueaza crizele de indigestie, dar accentueaza in schimb ridurile.

Pentru a combate refluxul acid din stomac in esofag, resimtit sub forma de „arsuri", e bine sa dormim in pozitia de recuperare, culcati pe partea stanga a corpului. Pentru suferinzii de arsuri la stomac care nu pot dormi in aceasta pozitie, specialistii recomanda dormitul cu capul si partea superioara a trunchiului usor ridicate fata de restul corpului. In cazul ridurilor, expertii explica faptul ca pielea din zona cuprinsa intre coltul narilor si cel al buzelor este supusa presiunii exercitate de greutatea capului asupra obrazului culcat pe perna.

Pozitia fatului


In aceasta pozitie, corpul sta ghemuit ca fatul in uterul mamei. Ii avantajeaza pe cei care sufera de dureri de spate, dar poate provoca dureri de gat si de cap. Pozitia fetala relaxeaza coloana vertebrala supusa zilnic presiunii din pozitia ortostatica sau sezand. Amelioreaza durerile de spate si previne tasarea vertebrelor, pentru ca reduce presiunea la nivelul discurilor intervertebrale.

In timpul somnului, cand nu se produce presiune asupra coloanei vertebrale, apa din corp este atrasa catre discurile intervertebrale si astfel tensiunea la nivelul acestora scade, vertebrele se „reaseaza" si durerile de spate se diminueaza sau dispar. Specialistii sustin ca este pozitia ideala de dormit, cu conditia ca si capul sa fie la acelasi nivel cu trunchiul, adica sa folosim o perna care sa „umple" spatiul dintre umeri si cap, iar o perna mai mica plasata intre genunchi mentine coloana dreapta, prevenind contorsiuni la nivelul soldurilor si bazinului.

Pozitia mortului


Este cea culcat pe spate, cu mainile si picioarele intinse. Suferinzilor de artrita si de dureri de incheieturi le este buna aceasta pozitie. Dezavantajele si riscurile acesteia constau in sforait, astm, apnee in timpul somnului (intreruperi de zece sau mai multe secunde ale ritmului respiratiei) si, in general, o sanatate precara a inimii. Avantajele constau in faptul ca, dormind pe spate, greutatea corpului este distribuita uniform, fara a provoca puncte de presiune in anumite zone ale corpului. Supraponderalii sunt cei mai avantajati de aceasta pozitie.

Pozitia culcat pe burta


Aceasta pozitie in care capul este orientat catre stanga sau dreapta impiedica sforaitul. Pentru cei care sufera de bruxism (scrasnitul dintilor in somn), dormitul pe burta nu este bun. Nici pentru suferinzii de artrita aceasta pozitie nu este recomandata. Comprima nervii spinali, provocand membrelor superioare dureri si amorteala, ca si in partea superioara a trunchiului. Totusi, pentru a contracara „efectele adverse" ale acestei pozitii, cei obisnuiti sa doarma asa pot folosi saltele pe baza de spuma de latex sau un tip asemanator de saltea care „ia forma" corpului, relaxand tesiunea din coloana vertebrala.

Pozitia lingura


Este pozitia de cuplu, in care cei doi parteneri dorm culcati pe aceeasi parte, unul cu fata spre spatele celuilalt, cu genunchii usor indoiti si pieptul unuia apropiat de spatele celuilalt, pe care il inconjoara pe deasupra si cu o mana. Pozitia este buna pentru ca, in primul rand, reduce stresul. In schimb, provoaca dureri in zonele umarului, spatelui si gatului. Depinde de fiecare cum isi asigura confortul, daca vrea sa doarma astfel cu partenerul sau cade la intelegere cu el ca sa doarma fiecare dupa propriul sau obicei.


Citeste si Jurnalul

FOTO: positivelife.ie

În articolul

Cum ne imbolnavim dormind

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x