Cum să dormi ca un bebeluș și să te odihnești suficient

Publicat pe 27.05.2020 la 13:43 Actualizat pe 27.05.2020 la 13:50

Chiar dacă ai ieșit din izolare, ai reînceput să mergi la muncă în ture, te-ai bucurat să te plimbi prin parc, este absolut firesc să fii precaută, să te simți ușor nesigură și să nu mai ai îndeajuns de multă energie ca acum două luni. Important e să nu lași aceste aspecte să te afecteze mai mult decât este cazul, să cultivi gândirea pozitivă și să ai grijă să te odihnești suficient.

Chiar dacă ai ieșit din izolare, ai reînceput să mergi la muncă în ture, te-ai bucurat să te plimbi prin parc, este absolut firesc să fii precaută, să te simți ușor nesigură și să nu mai ai îndeajuns de multă energie ca acum două luni. Important e să nu lași aceste aspecte să te afecteze mai mult decât este cazul, să cultivi gândirea pozitivă și să ai grijă să te odihnești suficient.

Recomandarea specialiştilor - fie că e vorba de medici sau psihologi - este ca somnul să dureze 7-8 ore. Și nu doar pentru a fi energică și plină de vitalitate, ci și pentru a te simți bine. Să nu te mire dacă, privându-te involuntar de somn, te poziționezi undeva în partea de jos a piramidei bunei dispoziții și ai schimbări bruște de comportament, preponderent spre irascibilitate.

Dacă ai un somn fragmentat și vrei să reglezi acest aspect, poți ține cont de câteva recomandări:

Fă mișcare

După o perioadă de stat în casă în care e destul de probabil să nu fi făcut mișcare ca înainte, nu îți forța limitele organismului. Începe cu câteva exerciții de stretching, pilates sau mișcări de dans. Cum sălile de fitness sunt încă închise, iar alergatul în parc ar reprezenta o trecere mult prea bruscă și o forțare a articulațiilor, cel mai indicat ar fi să-ți cumperi un sistem x box, cu ajutorul căruia să faci mișcare interactiv.

Sporturi diverse, de la bowling la aruncarea suliței, multă distracție, monitorizarea activității și a caloriilor consumate - toate vor fi posibile cu ajutorul unei console. Cu siguranță, după o sesiune de xbox vei adormi dusă, iar insomnia va deveni doar o amintire îndepărtată. Mai ales în weekend, poți încerca să evadezi din oraș, către locuri în mijlocul naturii; aerul de munte sau briza mării ar putea face minuni.

Citește

Nu e neapărat nevoie să citești istorie și microbiologie, domenii care implică multe cifre și noțiuni specifice, pentru a te obosi într-un mod plăcut. Câteva pagini din cartea preferată vor avea același efect asupra ta. Pentru a-ți forma o rutină, începe cu un bestseller sau cu un volum pe care voiai de mult timp să-l lecturezi.

Cere ajutor avizat

Chiar dacă ești convinsă că nu ai avea nevoie, dacă perioada de insomnie se prelungește mai mult de câteva zile, e recomandat să ceri ajutorul unui specialist. Somnul tău fragmentat sau insomnia pot ascunde dereglări ale organismului, probleme care se pot acutiza în timp, cum ar fi o dereglare hormonală, un episod depresiv, carențe de vitamine și minerale, o problemă cardiacă.

Dacă insomnia are la bază o stare prelungită de îngrijorare, atunci ar fi de preferat să încerci să discuți cu un psiholog, pentru a depăși împreună cu cineva acele blocaje. De asemenea, încearcă să te răsfeți și cu câteva ședințe de masaj de relaxare, pentru a te reechilibra și pentru a înlătura orice tensiune din corpul tău.

A fi bine cu tine reprezintă mai mult decât un deziderat, o dovadă de grijă și iubire față de propria persoană, ci și responsabilitate. Învață lucruri noi, ocupă-ți timpul cu activități care-ți plac și care te storc de energie, asigură-te că sănătatea ta se află în parametri normali și, astfel, vei putea să te odihnești suficient, chiar dacă nu prea ai reușit în ultimul timp.

Sursă foto: unsplash.com

În articolul

Cum să dormi ca un bebeluș și să te odihnești suficient

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x