Cum să îți cureți dinții ca să nu ajungi la paradontoză. Ponturi prețioase la specialist!

Publicat pe 06.06.2017 la 16:38 Actualizat pe 06.06.2017 la 16:45

Reguli de aur pentru o dantura fara probleme!

Paradontoza este cea mai periculoasă și mai des întâlnită afecțiune a cavității bucale în prezent. Spre deosebire de carii, care sunt mult mai ușor de tratat, paradontoza le dă bătăi de cap medicilor, duce la pierderea dinților și este și contagioasă.

Pe lângă factorul genetic, boala este cauzată de igiena precară a dinților și a gingiilor. Dacă nu sunt curățați corect și frecvent, dinții se acoperă de placă bacteriană, ce conține peste 300 de specii de bacterii, care duce la inflamarea gingiei și la posibilitatea de a pierde dinții întrucât este afectat sistemul de susținere al acestora.

Medicul stomatolog Oana Florea subliniază că este foarte importantă igiena zilnică efectuată corect și, mai ales, după ce a fost realizată o lucrare dentară. Asta deoarece resturile de mâncare pot intra cu mai multă ușurință între dinți ori sub gingie ducând astfel la inflație.

Bacteriile din placa formată în spațiile interdentare cauzează apariția cariilor și a inflamațiilor gingivale. Tocmai de aceea nu este suficient să ne curățăm dinții doar cu periuța dentară clasică. Oricât de mult am insista, perii nu curăță 100% spațiul dintre dinți.

Este indicat ca, după ce am folosit peria, să apelăm la ața dentară sau la periuțele interdentare. De mare folos este și irigatorul bucal deoarece jetul său elimină bacteriile depozitate între dinți și protejează sănătatea gingiilor. Este un real folos atât pentru îndepărtarea resturilor alimentare, cât și pentru spălături locale în situația unor inflamații gingivale.

Chiar și când avem o bună igienă dentară, nu toate zonele sunt bine periate (spațiile interdentare, zonele molare, la marginea gingiei etc). Cam 40% din suprafețele dentare sunt neglijate.
În aceste regiuni se formează placa bacteriană (resturi alimentare și bacterii), care poate conduce la apariția cariei sau a parodontopatiei.

Prin igienizarea profesională se pot îndepărta minuțios atât depozitele moi, cât și cele dure (deci tartrul), scăzând astfel foarte mult riscul îmbolnăvirii dintelui și a aparatului lui de susținere.

De asemenea, coroanele, punțile și alte lucrări protetice, precum și implanturile au o durată de viață mai lungă dacă avem grijă să curățăm dinții cu peria (manuală sau electrică), ața dentară sau duș bucal.

Că vrem, că nu vrem, tartrul se depune pe dinți, la bază și în special în spatele lor, iar doar o curățare profesională în cabinet îl elimină complet. Medicii dentiști recomandă igienizarea profesională a dinților de două ori pe an. În anumite situații, acest lucru este făcut chiar mai des, o dată la patru luni în cazul fumătorilor”, declară medicul Oana Florea.

În articolul

Cum să îți cureți dinții ca să nu ajungi la paradontoză. Ponturi prețioase la specialist!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2024. Săgetătorii fac o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"
a1.ro
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
HelloTaste.ro
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Catine
2 zodii au parte de provocări în decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
as.ro
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: „Devastați!”
MediCOOL
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
DeParinti
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
MediCOOL
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
HelloTaste
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
x