Cum sa iti protejezi familia de stresul verii: tantarii
Publicat pe 18.06.2011 la 18:34
Vara este anotimpul preferat de majoritatea populatiei, insa dincolo de zilele insorite si noptile fierbinti la care am visat in iarna geroasa exista si elemente pe care nu le-am dori. Iar tantarii fac parte dintre pacostele de care ne-am lipsi bucurosi vara.
Un grup de cercetatori din Universitatea din California incearca sa gaseasca insecticidul perfect care sa ne scape definitiv de aceste insecte. Cercetand tantarii, oamenii de stiinta au aflat modul in care acestia isi aleg victimele. Dupa toate evidentele, insectele sunt atrase de dioxidul de carbon pe care il expiram, de piele si de transpiratie.
Potrivit studiului recent publicat in revista Nature, entomologii au identificat diferite substante impartindu-le in 3 clase distincte in functie de efectele pe care le au asupra tantarilor.
Cercetatorii au descoperit mai multe esente ce imita CO2 si care pot fi folosite ca momeli pentru ca tantarii sa fie atrasi in capcane. Alte substante deregleaza sistemele prin care insectele isi detecteaza victimele sau le neutralizeaza pentru o perioada de timp mirosul.
Aceste descoperiri vor fi folosite pentru a dezvolta diferite solutii pentru combaterea insectelor, mai ieftine si, bineinteles prietenoase cu mediul inconjurator. „Trebuie sa intelegem modul prin care tantarii detecteaza dioxidul de carbon pentru ca astfel sa gasim cai de blocare a lor", a declarat cercetatorul Anandasankar Ray, citat de menshealth.com.
Care sunt solutiile?
Ramane totusi o intrebare: Cum de unele persoane sunt muscate mai des decat altele? Raspunsul l-a oferit Ned Walker, profesor in microbiologie si genetica moleculara la Universitatea Michigan State. „Exista diferite tipuri de tantari care sunt active in diferite ore asa ca nu exista inca o solutie perfecta pentru toti oamenii. Unele specii pot prefera bautorii de bere, altele pot fi atrase de persoanele imbracate in haine de culori inchise sau de oamenii care au temperatura corpului ridicata".
Cea mai eficace solutie este achizitia unui spray de calitate impotriva tantarilor. Pentru copii devine cu atat mai important sa le protejam pielea de muscaturile tantarilor, cu cat unii dintre ei pot dezvolta o reactie alergica urata la aceste muscaturi, iar locul cu pricina sa se umfle, sa ii doara, sa ii manance sau usture, iar cel mic nu intelege mereu ca nu are voie sa se scarpine ca mai rau isi face. Dati-i cu substanta de protectie a pielii anti-tantari ori de cate ori iesiti in spatiile verzi unde este si umiditate.
Daca dupa o muscatura de tantar vedeti ca celui mic i s-a inflamat nepermis de mult locul respectiv, bandajati-i muscatura cu fasa septica imbibata in rivanol si asigurati-va ca sta permanent umed locul respectiv pana cand incepe sa dea inapoi. Este vorba de o reactie alergica dura la muscatura de tantar; in egala masura puteti merge la pediatru sau dermatolog cu copilul, ca sa fiti mai linistiti.
De asemenea, desi acest sfat pare unul evident pentru igiena oricui, e bine de reamintit, acum in contextul protectiei anti-tantari: nu este indicat sa mai folositi hainele in care ati transpirat fara sa le spalati in prealabil.
Nici un dus rapid nu este de lepadat mai ales acum cand tantarii sunt tot mai activi. Fiti adeptii dusurilor dese, la temperatura camerei, pe timpul verii, acelasi lucru fiind valabil si pentru copii.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: chinadaily.com.cn