Cum sa lupti cu diabetul

Publicat pe 01.10.2010 la 18:31 Actualizat pe 01.10.2010 la 18:35

Cum sa lupti cu diabetul

Pentru descoperirea din timp a diabetului, trebuie sa aiba grija cei care au avut in familie cazuri de diabet mai ales rude de gradul 1. Au risc crescut de diabet marii obezi, gravidele, femeile care nasc mai mult de patru copii, dar si mamele care au nascut prunci de peste 4 kilograme. In pericol de a face diabet de tip 1 sunt cei cu asa-zisul sindrom metabolic X.



In aceasta stare de risc se gasesc mai multe boli, fiind un veritabil cvartet al mortii: obezitate, diabet, prea multe grasimi in sange si hipertensiune. La acesti factori se instaleaza rezistenta la insulina, adica insulina produsa de pancreas nu mai poate actiona in celule. In cazul diabetului, medicina a devenit mai severa in privinta limitei normale a glucozei in sange. Baremul normal al glicemiei este 110 pe nemancate, maximum 180 la o ora dupa mancare si 120 la doua ore dupa masa. Peste aceste valori este diabet.



Regimul alimentar al diabeticului este foarte important. Diabetologul ii fixeaza bolnavului un maxim de carbohidrati zilnic. Trebuie evitate dulciurile si painea. Totusi, o felie de paine trebuie mancata dimineata, fiindca painea contine carbohidrati care duc la glicemie lenta, spre deosebire de dulciurile concentrate care aduc o glicemie mare rapida. Diabeticul trebuie sa-si culeaga dulcele mai ales din fructe, din mere in special. Unele fructe trebuie evitate. De exemplu: strugurii, bananele, perele pergamot etc. Cenzurate sunt si alte alimente bogate in carbohidrati. Painea are 50% carbohidrati, 20% au cartofii, pastele, produsele de panificatie, orezul. Multi carbohidrati au mazarea si fasolea boabe. Trebuie dramuite si grasimile, deci carnea grasa, mezelurile, snitelele, cascavalul pane. Nu sunt recomandate branzeturile grase, fermentate, mai bine branza de vaci si lactate degresate.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Cum sa lupti cu diabetul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x