Cum sa lupti cu diabetul
Publicat pe 01.10.2010 la 18:31 Actualizat pe 01.10.2010 la 18:35
Pentru descoperirea din timp a diabetului, trebuie sa aiba grija cei care au avut in familie cazuri de diabet mai ales rude de gradul 1. Au risc crescut de diabet marii obezi, gravidele, femeile care nasc mai mult de patru copii, dar si mamele care au nascut prunci de peste 4 kilograme. In pericol de a face diabet de tip 1 sunt cei cu asa-zisul sindrom metabolic X.
In aceasta stare de risc se gasesc mai multe boli, fiind un veritabil cvartet al mortii: obezitate, diabet, prea multe grasimi in sange si hipertensiune. La acesti factori se instaleaza rezistenta la insulina, adica insulina produsa de pancreas nu mai poate actiona in celule. In cazul diabetului, medicina a devenit mai severa in privinta limitei normale a glucozei in sange. Baremul normal al glicemiei este 110 pe nemancate, maximum 180 la o ora dupa mancare si 120 la doua ore dupa masa. Peste aceste valori este diabet.
Regimul alimentar al diabeticului este foarte important. Diabetologul ii fixeaza bolnavului un maxim de carbohidrati zilnic. Trebuie evitate dulciurile si painea. Totusi, o felie de paine trebuie mancata dimineata, fiindca painea contine carbohidrati care duc la glicemie lenta, spre deosebire de dulciurile concentrate care aduc o glicemie mare rapida. Diabeticul trebuie sa-si culeaga dulcele mai ales din fructe, din mere in special. Unele fructe trebuie evitate. De exemplu: strugurii, bananele, perele pergamot etc. Cenzurate sunt si alte alimente bogate in carbohidrati. Painea are 50% carbohidrati, 20% au cartofii, pastele, produsele de panificatie, orezul. Multi carbohidrati au mazarea si fasolea boabe. Trebuie dramuite si grasimile, deci carnea grasa, mezelurile, snitelele, cascavalul pane. Nu sunt recomandate branzeturile grase, fermentate, mai bine branza de vaci si lactate degresate.
Citeste jurnalul.ro