Cum se trateaza fibromul uterin

Publicat pe 11.08.2010 la 16:10

Fibrom uterin

Neplacerile legate de prezenta unui fibrom uterin reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul ginecolog.

Fibroamele sunt tumori benigne (necanceroase) ce provin din muschiul uterin. Ele iau nastere prin alungirea si ingrosarea fibrelor musculare si conjunctive ale peretelui uterin. O ingrijorare permanenta a femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune este legata de riscul de aparitie a cancerului. Conform studiilor doar 0,21% din totalitatea fibroamelor se malignizeaza, cele mai expuse fiind femeile care in postmenopauza prezinta fibrom cu un ritm accelerat de crestere. Desi pot aparea la orice varsta, dr. Corina Manolea, medic specialist obstetrica ginecologie, indica perioada intre 35 si 50 de ani drept cea mai probabila pentru dezvoltarea unei astfel de probleme de natura ginecologica.



Nu face excese alimentare ce pot duce la ingrasare


Avand in vedere ca tesutul adipos in exces reprezinta o sursa importanta de hormoni estrogeni ce promoveaza cresterea fibroamelor, medicii spun ca cel mai important lucru pentru preventie este pastrarea unei greutati corporale normale. Urmatorul pas ar fi cresterea cantitatii de fier din dieta. Organismul are nevoie de fier pentru productia de celule sangvine noi, prin urmare ideal ar fi ca dieta sa asigure 18 pana la 20 mg de fier pe zi. Cele mai bune surse de fier sunt: carnea rosie, fructele de mare, ouale, fasolea, vegetalele verzi si painea imbogatita cu fier.

Metode de tratament


Aparitia simptomelor tine de o serie de factori precum numarul fibroamelor, localizarea si marimea acestora. Cele care se dezvolta strict in grosimea peretelui uterin sau spre exteriorul uterului pot atinge dimensiuni impresionante, de marimea unui uter gravid la termen, dar din cauza cresterii lente permit acomodarea pacientei cu tumora. Alteori pot determina senzatie de presiune si dureri pelviene, umflarea abdomenului si compresiune asupra organelor din vecinatate.

Fibromul uterin are de obicei o evolutie cronica si o crestere lenta. In unele situatii pot avea loc complicatii acute care sunt urgente medico-chirurgicale: necroza si infectia, hemoragii incontrolabile. In cazul fibroamelor ce determina sangerari abundente medicul va putea recomanda o biopsie a mucoasei uterului si examen histopatologic pentru excluderea cancerului. In ultimii ani tratamentul a devenit din ce in ce mai conservator datorita existentei mai multor clase de medicamente destinate sa reduca sangerarile uterine si sa opreasca evolutia bolii. Histerectomia (operatia de extirpare a uterului) este o metoda de tratament foarte eficienta.

Anual in Romania se practica mii de astfel de interventii pentru fibroame complicate cu sangerari si anemie. Se poate executa prin incizie abdominala sau pe cale vaginala. Femeile tinere care isi doresc copii pot beneficia de o interventie chirurgicala denumita miomectomie care presupune indepartarea fibroamelor cu pastrarea uterului. O alternativa la solutiile chirurgicale, aplicabila mai ales pacientelor tinere, este embolizarea (inchiderea vasului de sange care hraneste fibromul).



Factori de risc:
obezitatea
lipsa nasterilor
prima menstruatie sub varsta de 11 ani
rasa neagra



Sfatul specialistului


Dr. Corina Manolea, medic specialist obstetrica ginecologie, Centrul Medical Med-As: „Examenele ecografice ale pelvisului arata faptul ca peste jumatate din femei sunt purtatoare ale unui fibrom, dar un numar mult mai mic prezinta simptome. Un fibrom uterin care nu produce semne, nu necesita tratament, ci numai supraveghere clinica si ecografica la interval de un an. De asemenea, programarea unor vizite regulate la ginecolog permite detectia precoce a fibroamelor si prevenirea complicatiilor.”

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: hepta.ro

În articolul

Cum se trateaza fibromul uterin

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
as.ro
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x