Cum se trateaza incontinenta urinara la femei
Publicat pe 22.06.2011 la 17:47 Actualizat pe 22.06.2011 la 17:49
De acest necaz nu scapa nici unii barbati, desi mai des se intalneste aceasta situatie stanjenitoare la femei. Se ajunge la un procent ridicat de femei cu incontinenta urinara si anume 16%. Cu alte cuvinte, una din sase femei scapa pipi pe ele. Factor favorizant pentru pierderea fara voie a unei cantitati mici de pipi pe lenjerie este nasterea. Insa si greutatea fatului care apasa din pantec pe partea de jos a corpului contribuie la slabirea musculaturii perineului (pelvisului), cea care sustine bebelusul nenascut.
Perineul este portiunea dintre organele genitale externe si anus, un teritoriu de muschi. Greutatea fatului pozitionata pe perineu timp de noua luni slabeste musculatura din aceasta zona si peste o vreme femeia pierde urina.
Cauze
Pierderea de urina se intampla la efort: la ridicarea de greutati, la stranut puternic, la schimbarea de pozitie. Femeia are jena sa pateasca aceasta neplacere cu urina in societate si e continuu stresata. In timpul nasterii, trecerea fatului produce ruperi ale muschilor din zona. Tocmai de aceea, medicul ginecolog practica mici incizii in perineu pentru a usura trecerea fatului si apoi se cos micile taieturi.
Prin trecerea anilor, chiar femeile care n-au nascut ajung la incontinenta urinara, fiindca in timp se pierde elasticitatea, tonusul musculaturii si femeia nu-si mai poate controla urinarea. In plus, disparitia unor hormoni dupa menopauza poate slabi perineul si femeia dupa 50 de ani incepe sa scape pipi. Barbatii care au avut o operatie de prostata sau operatii la rinichi, barbatii care au suferit interventii chirurgicale pentru hernie de disc pot avea incontinenta urinara.
Incontinenta urinara se manifesta si prin faptul ca omul nu se poate tine când simte ca-i vine sa faca pipi, asa ca pierde urina pana ajunge la toaleta. Frecvent, tratamentul este chirurgical. Se fac incizii mici si se repara zona pelvina. Sau prin aceste incizii se planteaza o plasa de propilena care sustine ca un hamac canalul de scurgere a urinei din vezica (uretra), si asta pentru a spori tonusul musculaturii si a controla urinarea.
Alta metoda este plasarea prin interventie chirurgicala a doua baloane mici ce preseaza uretra ca s-o ingusteze, reusindu-se controlarea urinarii. Se pot incerca si alte metode fara actiunea chirurgului. Gimnastica specifica pentru antrenarea muschilor slabiti din perineu, precum si pentru sfincterul perineal. Unii recomanda si anuminte medicamente pentru a face mai puternici muschii sfincterului, controland astfel urinarea.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: bensoc.org.au