Cum te protejezi de aerul poluat

Publicat pe 16.02.2020 la 19:34 Actualizat pe 16.02.2020 la 19:37

Potrivit unui raport realizat de Global Alliance on Health and Pollution, România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți provocate de poluare și locul 8 în Europa. Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării provocate în principal de mașini și de construcții. Iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a respira un aer mai curat.

Potrivit unui raport realizat de Global Alliance on Health and Pollution, România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți provocate de poluare și locul 8 în Europa. Peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării provocate în principal de mașini și de construcții. Iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a respira un aer mai curat.
Urmărește calitatea aerului
Oamenii nu mai sunt conștienți pe deplin de pericolul poluării, deși există o mulțime de aplicații și site-uri care le arată în timp real cât de nociv este aerul pe care îl respiră. În România, au fost zile în care s-au înregistrat și parametri de 4-5 ori mai mari în zonele aglomerate. Așa că da, poluarea a devenit o problemă și în țara noastră! Prin urmare, ar trebui să consulți mai des hărțile interactive care îți arată nivelul de poluare. Copiii și persoanele în vârstă sunt cei mai afectați de aerul poluat. Acesta poate afecta sistemul nervos și respirator, dar și ficatul sau splina. De asemenea, poate provoca iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului, precum și boli cardiovasculare.

Folosirea unei măști chirurgicale în zilele în care indicii de poluare sunt depășiți este recomandată. Aceasta va filtra aerul și va reduce inhalarea particulelor periculoase. Atenție și la utilizarea ei! Trebuie purtată cu partea colorată în exterior, să stea cât mai bine lipită de nas și obraji și să nu fie folosită decât o singură dată sau până când se umezește.
Ia-ți măsuri de precauție și acasă
Uneori, aerul din propria casă poate fi mai nociv decât cel de afară. Obiectele din locuință sau de la birou emană substanțe dăunătoare. Poți fi în siguranță, însă, prin folosirea unor purificatoare de aer. Un studiu realizat în Taiwan, în 2017, a arătat că cei care au avut astfel de aparate pe termen lung erau mai sănătoși. Cele mai eficiente purificatoare de aer sunt cele cu putere mare de absorbție, care își fac treaba rapid și se ajustează în funcție de nivelul poluanților din locuința ta. Astfel, particulele de praf, bacteriile sau virusurile vor fi eliminate. Un aparat de purificare reține particulele nocive, recirculă aerul și îl eliberează curat. Este ideal pentru orice familie și nici nu costă o avere.

Altă metodă pentru a avea un aer mai curat în locuință este folosirea produselor de curățenie bio. Spre deosebire de cele clasice, acestea nu conțin componente dăunătoare precum acetona sau benzenul. Nu uita nici de plantele de interior, care nu sunt doar de decor, ci și o cale eficientă de a avea un aer mai curat în casă. Sunt destul de ușor de întreținut și cresc nivelul de oxigen din locuință.

Alternative pentru a fi în siguranță
Atunci când petreci mult timp în aer liber, încearcă să îți protejezi nu doar plămânii, ci și pielea. Este destul de simplu: folosește creme de protecție și fă un duș imediat ce ai ajuns acasă pentru a elimina praful și particulele nocive. Spală-ți cât mai des mâinile și evită contactul direct cu fața, atunci când acestea nu sunt curate.

Gândește-te și la sănătatea celor din jurul tău. Folosește mai rar mașina și înlocuiește-o cu mijloacele de transport în comun, bicicleta sau trotineta. Dacă depinzi de autoturism, gândește-te să îți achiziționezi unul electric.

Acestea sunt principalele măsuri pe care ți le poți lua pentru a te proteja de aerul poluat. Sperăm să îți fie de folos.

Sursa foto: pixabay.com/foto-rabe

În articolul

Cum te protejezi de aerul poluat

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x