De ce ai nevoie de un program de odihnă stabil. 4 moduri prin care somnul ne influențează viața

Publicat pe 01.03.2019 la 08:47 Actualizat pe 01.03.2019 la 08:50

Ai tendința să privești somnul ca pe o activitate pasivă, un simplu repaus. În definitiv, organismul tău nu face nimic atunci când dormi, nu? Acestă supoziție este greșită.

Chiar dacă nu ești conștient de asta, felul în care dormi poate avea efecte foarte puternice asupra organismului tău. Ai tendința să privești somnul ca pe o activitate pasivă, un simplu repaus. În definitiv, organismul tău nu face nimic atunci când dormi, nu? Acestă supoziție este greșită. În realitate, organismul folosește orele de odihnă pentru a derula o serie de procese foarte importante, de care are nevoie pentru a funcționa optim atunci când nu dormi.

Există foarte multe lucruri care pot afecta calitatea somnului tău, dar zgomotul și lipsa de confort sunt printre cele mai supărătoare. Nu vei putea adormi dacă auzi claxoanele mașinilor sau dacă ai pe un pat pe care simți fiecare arc. Ai nevoie de liniște și de mobilă pentru dormitor confortabilă, care să nu te forțeze să-ți schimbi poziția prea des în timp ce dormi. Tocmai de aceea, e important să iei măsuri ca să te asiguri că te vei bucura de odihna de care ai nevoie. Iată câteva feluri prin care calitatea somnului din timpul nopții îți poate influența viața de zi cu zi:

1. Accelerează recuperarea fizică

Somnul joacă un rol foarte important în recuperarea organismului, în special după o zi de efort fizic intens. Pe măsură ce corpul intră în fazele avansate ale somnului, circulația sângelui către mușchi se intensifică, lucru care grăbește transportului oxigenului și substanțelor nutritive. Acest proces accelerează regenerarea celulară, iar țesutul muscular se repară mai ușor.

2. Ajută la slăbit

Somnul poate avea o influență puternică asupra felului în care mâncăm, deși foarte puține persoane sunt conștiente de asta. Conform NHS, persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe zi mănâncă mai des și mai mult decât cele care dorm cel puțin șapte ore zilnic. Asta se întâmplă pentru că oamenii care nu dorm suficient au niveluri reduse de leptină în organism, acest hormon fiind responsabil pentru senzația de sațietate de după masă.

În plus, persoanele care dorm prea puțin au un nivel ridicat de grelină în corp, un hormon peptidic care stimulează apetitul, cunoscut și ca „hormonul foamei”. Din acest motiv, persoanele care dorm prea puțin sunt predispuse la creșteri în greutate mult mai rapide decât cei care se odihnesc suficient.

3. Ajută la procesarea emoțiilor

Orele de somn te pot ajuta foarte mult la procesarea emoțiilor puternice din timpul unei zile dificile, în special prin intermediul viselor. De multe ori, visele îți oferă ocazia de a te împăca cu diferite emoții intense din viața ta. De asemenea, ele pot să te forțeze să te confrunți cu lucrurile de care te temi, făcându-te, astfel, mai puternic și mai bine pregătit pentru situațiile dificile.

4. Contribuie la asimilarea informațiilor

Somnul joacă un rol determinant în analizarea, procesarea și stocarea informațiilor din creier. De fapt, numeroși cercetători sugerează unul din rolurile centrale ale odihnei este legat de consolidarea amintirilor și a altor informații importante acumulate în timpul zilei. Creierul înregistrează foarte multe informații de-a lungul unei zile, iar acestea trebuie asimilate.

Unele dintre ele sunt importante, altele mai puțin, iar creierul trebuie să le sorteze pe toate, lucru pe care îl face în timp ce dormim. De asemenea, numeroase cercetări în domeniu indică un efect clar al somnului asupra creierului, acesta suferind schimbări de structură, precum și asupra modului de organizare, în timpul orelor de odihnă. Mai mult, este un proces care joacă un rol critic în dezvoltarea cerebrală și a funcțiilor cognitive ale bebelușilor și copiilor mici, conform Healthy Sleep.

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

De ce ai nevoie de un program de odihnă stabil. 4 moduri prin care somnul ne influențează viața

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x