De ce creste colesterolul dupa ce ai renuntat la grasimile nesanatoase. 5 cauze la care nu te-ai gandit
Publicat pe 31.07.2017 la 10:20 Actualizat pe 31.07.2017 la 10:27
Nu exista roman care sa nu foloseasca expresia colesterol marit. Este unul dintre putinii termeni medicali care au intrat in vocabularul general.
Una dintre greselile pe care le facem, atunci cand vrem sa reducem nivelul colesterolului, este ca asociem valorile mari si periculoase pentru sanatate exclusiv cu consumul de „grasimi rele”. Cand rezultatele analizelor sunt tot nefavorabile, chiar si dupa ce am tinut dieta, nu intelegem de ce. Cat de mult sunt responsabile grasimile din alimentatie de cresterea colesterolului si ce alti factori sunt neglijati?
Nu exista roman care sa nu foloseasca expresia colesterol marit. Este unul dintre putinii termeni medicali care au intrat in vocabularul general. Deloc intamplator: in urma cu cativa ani, studiile aratau ca peste 30% dintre romani au un nivel ridicat al colesterolului (cantitate excesiva de grasimi in sange), cu consecinte care se traduc prin diverse alte probleme de sanatate, in special boli de inima.
Cand vorbesc despre colesterol, insa, romanii se gandesc in primul rand la grasimile din alimentatie. La prajeli, branzeturi maturate si carne grasa. Ceea ce nu este tocmai corect. O legatura exista, insa nivelul ridicat al colesterolului are multe alte cauze, unele greu de depistat fara controale amanuntite. O dieta sanatoasa poate fi suficienta pentru a regla nivelul colesterolului, doar daca in spatele valorilor mari nu exista si alte cauze ascunse.
Potrivit site-ului de informatii medicale doc.ro, cresterea colesterolului si a trigliceridelor (dislipidemie, in termeni de specialitate) poate fi determinata de urmatorii factori, pe care nu ii iei intotdeauna in calcul:
1. Cura de slabire - Ei bine, da - unele diete, mult prea severe sau urmate incorect au si aceasta consecinta: modificarea nivelului colesterolului si trigliceridelor. Anorexia nervoasa este si ea o cauza. Introdu in dieta ta aceste alimente, pentru a aduce lipidele din sange la un nivel sigur pentru sanatate.
2. Cauzele genetice - Organismul poate avea o predispozitie naturala de a produce prea mult colesterol „rau“, comparativ cu cel bun. Un stil de viata nesanatos, din care fac parte sedentarismul si fumatul excesiv, va accentua insa aceasta tendinta.
3. Administrarea de durata a unor medicamente si substante ca estrogenii, contraceptivele orale, corticosteroizii si unele medicamente antivirale.
4. Prezenta unor boli ca diabetul - considerat o cauza secundara importanta in dislipidemie. Colesterolul marit poate fi determinat insa de multe alte afectiuni: hipotiroidismul, obezitatea, insuficienta renala cronica, hepatita acuta. Femeile insarcinate sunt, de asemenea, predispuse la aceasta problema.
5. Stresul ramane unul dintre principalii factori de risc, responsabil nu doar de un nivel ridicat al colesterolului si trigliceridelor, ci si de numeroase alte afectiuni.
Ce este important sa retii: Cresterea nivelului colesterolului nu provoaca simptome, dar poate avea consecinte dintre cele mai grave, asa incat cea mai buna metoda de depistare si preventie ramane controlul medical periodic, urmat de o serie de analize si investigatii.
Sursa foto: Brooke Lark, Unsplash