De ce te trezești obosită în fiecare dimineață? Cinci cauze pe care nu le-ai luat în considerare

Publicat pe 22.04.2016 la 10:04 Actualizat pe 29.06.2016 la 17:28

Orice femeie a auzit de expresia ”somn de frumusețe”, însă puține dintre noi îi dăm somnului importanța cuvenită. Somnul nu ne ajută numai să ne păstrăm un aspect fizic tânăr și plăcut, ci își pune amprenta în mod decisiv și asupra puterii noastre de concentrare.

Orice femeie a auzit de expresia ”somn de frumusețe”, însă puține dintre noi îi dăm somnului importanța cuvenită. Somnul nu ne ajută numai să ne păstrăm un aspect fizic tânăr și plăcut, ci își pune amprenta în mod decisiv și asupra puterii noastre de concentrare.

Dacă te trezești obosită chiar și după 6-8 ore de somn, s-ar putea ca de vină să fie lucruri pe care nici nu le bănuiești. Iată de ce nu reușești să ai parte de nopți liniștite:

1. Ai un pat vechi și o saltea care și-a modificat forma

Patul și salteaua pe care dormi joaca un rol esențial în calitatea somnului. Un pat vechi, care scârțâie ori de câte ne întoarcem de pe o parte pe alta ne deranjează în timpul nopții extrem de mult, chiar dacă a doua zi dimineață nu ne amintim în mod special de asta. Paturile din lemn scârțâie și trosnesc odată cu trecerea timpului, iar acest lucru ne afectează calitatea somnului. Astfel de paturi te vor ajuta să ai parte de un somn dulce și vor crea o atmosferă de poveste în dormitor.

Odată ce am schimbat patul, este cazul să schimbăm și salteaua. Ea îşi modifică formă în timp, fapt care ne va afecta somnul. Saltelele de slabă calitate nu doar că ne provoacă insomnii, însă ne cauzează şi dureri de spate şi probleme ale coloanei, pe termen lung.

2. Temperatura din dormitor este prea ridicată

Multe persoane consideră că pe timpul nopţii ar trebui ca locuinţa noastră să fie încălzită mai mult sau că în dormitor ar trebui să fie mai cald decât în restul încăperilor din casă. Nimic mai fals, atrag atenţia medicii! Temperatura optimă din dormitor pe timpul nopţii este de 16-18 grade Celsius.

Dacă te întorci de pe o parte pe altă în timpul somnului pentru că nu-ţi găseşti locul, te dezveleşti, întorci perna pe partea mai rece, s-ar putea că temperatura din camera să fie prea ridicată. Aeriseşte bine încăperea înainte de culcare, în acest fel intră şi aer curat de afară şi se reglează şi temperatura.

3. Mănânci dulciuri şi fructe cu mai puţin de o ora înainte de culcare

Dulciurile şi fructele nu sunt recomandate înainte de culcare din cauza că vor creşte glicemia şi ne vor provoca un somn mai agitat. În plus, fructele au un conţinut ridicat de apă, care ne va determina să facem vizite mai dese la baie în timpul nopţii.

Merele, de exemplu, se digeră mai greu, motiv pentru care apare disconfortul abdominal, care ne va deanja în mod cert somnul.

4. Te uiţi la filme şi seriale până adormi

Multe persoane obişnuiesc să se uite la televizor până adorm, sau la filme şi seriale. Lumina de la ecranul televizorului sau al calculatorului ne va face să adormim mai greu. În acelaşi timp, faptul că ne ţinem creierul ocupat cu astfel de lucruri va împiedica secreţia melatoninei, hormonul somnului, şi ne va face să adormim mult mai târziu.

Alege să citeşti o carte înainte de culcare sau să asculţi muzică relaxantă. Este de preferat ca în dormitor să nu ai niciun dispozitiv electronic care să-ţi deranjeze somnul. Această încăpere ar trebui să fie destinată exclusiv somnului. Astfel, ajungem şi la ultimul punct...

5. Obişnuieşti să lucrezi în pat

După o zi de muncă obişnuieşti să îţi mai verifici o dată mailurile din pat? În weekend, când mai rezolvi nişte treburi de la birou, faci asta în pat? Aceste obiceiuri îţi distrug odihna. În afară de faptul că vei adormi mai greu, nici somnul tău nu va fi foarte liniştit.

Mintea ta trebuie să perceapă spaţiul din dormitor că fiind în exclusivitate pentru deconectare, odihnă şi somn. Ai putea vreodată să poţi dormi liniştită la birou? Cu siguranţă nu, pentru că este un loc pe care mintea ta îl asociază cu efortul intelectual, cu presiunea şi stresul. Atunci când lucrezi din pat nu faci decât să aduci o parte din acest stres de la birou în dormitorul tăi, mintea ta îl va asocia cu muncă şi nu se va putea relaxa în totalitate.

Ştiai că aceşti factori îţi provoacă probleme cu somnul? Tu ai vreun obicei nesănătos dintre cele enumerate de noi?

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

De ce te trezești obosită în fiecare dimineață? Cinci cauze pe care nu le-ai luat în considerare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x