De ce te trezești obosită în fiecare dimineață? Cinci cauze pe care nu le-ai luat în considerare
Publicat pe 22.04.2016 la 10:04 Actualizat pe 29.06.2016 la 17:28
Orice femeie a auzit de expresia ”somn de frumusețe”, însă puține dintre noi îi dăm somnului importanța cuvenită. Somnul nu ne ajută numai să ne păstrăm un aspect fizic tânăr și plăcut, ci își pune amprenta în mod decisiv și asupra puterii noastre de concentrare.
Orice femeie a auzit de expresia ”somn de frumusețe”, însă puține dintre noi îi dăm somnului importanța cuvenită. Somnul nu ne ajută numai să ne păstrăm un aspect fizic tânăr și plăcut, ci își pune amprenta în mod decisiv și asupra puterii noastre de concentrare.
Dacă te trezești obosită chiar și după 6-8 ore de somn, s-ar putea ca de vină să fie lucruri pe care nici nu le bănuiești. Iată de ce nu reușești să ai parte de nopți liniștite:
1. Ai un pat vechi și o saltea care și-a modificat forma
Patul și salteaua pe care dormi joaca un rol esențial în calitatea somnului. Un pat vechi, care scârțâie ori de câte ne întoarcem de pe o parte pe alta ne deranjează în timpul nopții extrem de mult, chiar dacă a doua zi dimineață nu ne amintim în mod special de asta. Paturile din lemn scârțâie și trosnesc odată cu trecerea timpului, iar acest lucru ne afectează calitatea somnului. Astfel de paturi te vor ajuta să ai parte de un somn dulce și vor crea o atmosferă de poveste în dormitor.
Odată ce am schimbat patul, este cazul să schimbăm și salteaua. Ea îşi modifică formă în timp, fapt care ne va afecta somnul. Saltelele de slabă calitate nu doar că ne provoacă insomnii, însă ne cauzează şi dureri de spate şi probleme ale coloanei, pe termen lung.
2. Temperatura din dormitor este prea ridicată
Multe persoane consideră că pe timpul nopţii ar trebui ca locuinţa noastră să fie încălzită mai mult sau că în dormitor ar trebui să fie mai cald decât în restul încăperilor din casă. Nimic mai fals, atrag atenţia medicii! Temperatura optimă din dormitor pe timpul nopţii este de 16-18 grade Celsius.
Dacă te întorci de pe o parte pe altă în timpul somnului pentru că nu-ţi găseşti locul, te dezveleşti, întorci perna pe partea mai rece, s-ar putea că temperatura din camera să fie prea ridicată. Aeriseşte bine încăperea înainte de culcare, în acest fel intră şi aer curat de afară şi se reglează şi temperatura.
3. Mănânci dulciuri şi fructe cu mai puţin de o ora înainte de culcare
Dulciurile şi fructele nu sunt recomandate înainte de culcare din cauza că vor creşte glicemia şi ne vor provoca un somn mai agitat. În plus, fructele au un conţinut ridicat de apă, care ne va determina să facem vizite mai dese la baie în timpul nopţii.
Merele, de exemplu, se digeră mai greu, motiv pentru care apare disconfortul abdominal, care ne va deanja în mod cert somnul.
4. Te uiţi la filme şi seriale până adormi
Multe persoane obişnuiesc să se uite la televizor până adorm, sau la filme şi seriale. Lumina de la ecranul televizorului sau al calculatorului ne va face să adormim mai greu. În acelaşi timp, faptul că ne ţinem creierul ocupat cu astfel de lucruri va împiedica secreţia melatoninei, hormonul somnului, şi ne va face să adormim mult mai târziu.
Alege să citeşti o carte înainte de culcare sau să asculţi muzică relaxantă. Este de preferat ca în dormitor să nu ai niciun dispozitiv electronic care să-ţi deranjeze somnul. Această încăpere ar trebui să fie destinată exclusiv somnului. Astfel, ajungem şi la ultimul punct...
5. Obişnuieşti să lucrezi în pat
După o zi de muncă obişnuieşti să îţi mai verifici o dată mailurile din pat? În weekend, când mai rezolvi nişte treburi de la birou, faci asta în pat? Aceste obiceiuri îţi distrug odihna. În afară de faptul că vei adormi mai greu, nici somnul tău nu va fi foarte liniştit.
Mintea ta trebuie să perceapă spaţiul din dormitor că fiind în exclusivitate pentru deconectare, odihnă şi somn. Ai putea vreodată să poţi dormi liniştită la birou? Cu siguranţă nu, pentru că este un loc pe care mintea ta îl asociază cu efortul intelectual, cu presiunea şi stresul. Atunci când lucrezi din pat nu faci decât să aduci o parte din acest stres de la birou în dormitorul tăi, mintea ta îl va asocia cu muncă şi nu se va putea relaxa în totalitate.
Ştiai că aceşti factori îţi provoacă probleme cu somnul? Tu ai vreun obicei nesănătos dintre cele enumerate de noi?
Sursă foto: Shutterstock