Dezinfectant de mâini bio: rețete pe care le poți face acasă

Publicat pe 27.11.2013 la 10:24 Actualizat pe 27.11.2013 la 11:07

Sezonul gripelor a început și cea mai eficientă metodă de a fi sănătoși în perioada în care fiecare loc public mustește de viruși este să ne protejăm de ei. Gelurile dezinfectante de mâini sunt foarte populare, dar din ce în ce mai multe studii arată că nu sunt sănătate. Chimicalele din care sunt făcute cresc rezistyența la bacterii. Au efecte și asupra hormonilor și sistemului imunitar. De asemenea, nivelul ridicat de alcool poate irita pielea și este dăunător dacă este înghițit.

Oțet - cu o concentrație de 5%, oțetul este un agent antibacterial ce distruge 99% din bacterii. Nu este toxic, poluant.

Cum să îl folosești: ține o sticlă mică cu oțet în geantă. Folosește-l pentru a-ți curăța mâinilie ori de câte ori ai nevoie. Îl poți folosi exact ca pe un gel antibacterial pe care îl lași să se usuce sau îl ștergi ușor de pe mâini.

Miros neplăcut: mirosul de oțet se va disipa rapid și nu rămâne pe mâini așa cum s-ar crede. Dar dacă nu suporți deloc mirosul, adaugă câțiva stropi de ulei de lavandă sau de lămâie.

Soluție cu aloe vera: 170 ml apă, o linguriță gel aloe vera, 2 picături de ulei esențial de scorțișoară, 2 de cuișoare, 2 de rozmarin și 2 picături de eucalipt.

Cum funcționează: uleiurile de scorțișoară, cuișoare, rozmarin și eucalipt au proprietăți antimicrobiene, iar combinarea lor face ca soluția antibacteriană să fie cu atât mai puternică și eficientă.

Cum se folosește: la fel ca un gel antibacterian, se pune pe mâini și se masează, apoi se lasă să se usuce de la sine sau se șterge ușor cu un prosop.

Dacă nu vrei să cumperi 5 sticluțe de uleiuri esențiale diferite, poți alege doar unul dintre ele din care să folosești 10 picături.

Soluție cu ulei esețial din ulei de arbore de ceai: 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai și o linguriță de săpun de Castilia dizolvat în 170 mililitri de apă.

Cum funcționează: uleiul de arbore de ceai este antibacterian, antiviral și anti-inflamator. Săpunul de Castilia ajută la dizolvarea uleiului.

Cum se foloseste: la fel ca celelalte soluții enumerate mai sus.

Uleiul din arbore de ceai poate cauza iritații dacă este folosit într-o concentrație ridicată. O linguriță de vitamina E sau gel de aloe vera poate preveni acest lucru.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dezinfectant de mâini bio: rețete pe care le poți face acasă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x