Diabetul de tip zaharat 2: simptome si solutii

Publicat pe 04.11.2013 la 16:13 Actualizat pe 04.11.2013 la 19:53

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi intalnit la oameni de toate varstele, iar de cele mai multe ori, simptomele timpurii sunt trecute cu vederea, pentru ca sunt foarte subtile. Aceasta boala cronica impiedica organismul sa se foloseasca de carbohidratii din alimente pentru a produce energie. Rezultatul este un nivel crescut al glucozei in sange. In timp, acest exces creste riscul de boli de inima, scaderea vederii, afecteaza organele interne si duce la aparitia altor boli.

Simptome - ce ar trebui sa te ingrijoreze

Senzatia aproape continua de sete. Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 pot trai mult timp cu aceasta boala fara a prezenta simptome. Cand ele incep sa apara, unul dintre primele semne il reprezinta o pofta de mancare crescuta, o gura uscata si nevoia frecventa de a urina, la care se aduga si o sete aproape continua. Uneori se observa si o schimbare brusca de greutate.

Dureri de cap. Un nivel foarte ridicat de glucoza in sange poate duce la dureri puternice de cap, o privire incetosata si o stare generala de oboseala. De multe ori diabetul zaharat de tip 2 nu este descoprit decat odata cu investigarea unor alte boli. Infectii care dau de banuit sunt:

- taieturi sau lovituri care se vindeca greoi

- infectii urinare frecvente

- mancarimi ale pielii, in special in zona genitala

Disfunctii sexuale. Problemele in intimitate sunt destul de frecvente in cazul celor cu diabet. Boala poate afecta vasele de sange si terminatiile nervoase din organele genitale, ceea ce reduce placerea si face ca orgasmul sa fie greu de obtinut. Alte complicatii pot include o iritabilitate vaginala si impotenta in cazul barbatilor.

Factori de risc pe care ii poti controla

Unele obiceiuri de sanatate si conditii medicale ce au legatura cu stilul tau de viata pot creste riscul de a avea diabet de tip 2:

- obezitatea, in special grasimea depusa in jurul taliei

- un stil de viata sedendar

- fumatul

- o dieta bogata in carne rosie, carne procesata, produse lactate grase si dulciuri

- un nivel ridicat al colesterolului

Factori de risc pe care nu ii poti controla

- Daca unul dintre parinti sau un frate sufera de aceasta boala, sansele sunt mai mari sa o ai si tu. Dupa varsta de 45 de ani, este si mai probabil sa ai diabet zaharat de tip 2.

Medicul iti va prescrie medicamente si insulina special dozate pentru tine. Insa mai exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a minimaliza complicatiile.

O dieta sanatoasa

Din fericire poti controla nivelul de glucoza din sange prin cateva schimbari asupra dietei. Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 trebuie sa isi monitorizeze consumul de carbohidrati, grasimi si proteine si trebuie sa reduca si din cantitatea de calorii.

Exercitiile fizice

Nu trebuie sa faci prea mult efort, insa chiar si o plimbare zilnica poate reduce nivelul de glucoza din sange. De asemenea ajuta la arderea grasimilor, scade presiunea sangvina si protejeaza impotriva bolilor de inima. Oamenii cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa incerce sa faca 30 de minute de sport pe zi, cel putin o data la doua zile.

Reducerea stresului.

Stresul poate duce la o crestere a presiunii sangvine. Poate creste si nivelul de glucoza din sange din cauza starii de anxietate sau din cauza faptului ca ai putea incepe sa mananci necontrolat, pe fond nervos. Incearca sa faci exercitii de relaxare, mergi la un curs de yoga sau fa pauze de la munca pentru a asculta o melodie care te bine-dispune.

Foto: hepta.ro

În articolul

Diabetul de tip zaharat 2: simptome si solutii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x