Dieta perfecta pentru detoxifiere

Publicat pe 25.09.2010 la 17:18 Actualizat pe 25.09.2010 la 17:26

E momentul sa va pregatiti organismul pentru sezonul rece. Nimic nu v-ar face mai bine decat o cura de vitamine si de intarire a sistemului imunitar. Solutia: cura cu fructele toamnei: struguri, pere si gutui.

STRUGURI

Datorita zaharurilor din compozitie, strugurii reprezinta o sursa naturala de energie. Cu toate ca 100 g de struguri contin 16 g zaharuri, acestea se asimileaza lent, fara a stresa pancreasul, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Insa specialistul nostru atrage atentia ca, din cauza continutului ridicat de zahar, diabeticii trebuie sa ii consume cu moderatie si doar la sfatul medicului. Datorita continutului de zahar, strugurii furnizeaza mai multe calorii decat oricare alt fruct (60 pana la 90 de calorii/100 grame). Motiv pentru care sunt contraindicati persoanelor supraponderale sau obeze. Samburii de struguri contin uleiuri si acizi grasi esentiali. Asadar, nu ii aruncati!

Vitamina C, vitaminele din grupul B, betacaroten, potasiu, magneziu si calciu se gasesc in coaja boabelor de strugure. Pe langa toate aceste substante, strugurii mai contin si resveratrol. Strugurii sunt fructe care tin la mentinerea tineretii noastre.

Struguri (100 g)
● Calorii 60
● Apa 75%
● Proteine 2,1 g
● Lipide 1,7 g
● Glucoza 8g
● Fructoza 8g
● Potasiu 200 mg
● Fibre 1 g
● Vitamina C 3 mg
● Caroten 15 microg

PERE

Bogate in vitamine si minerale, ca strugurii, sunt si perele. Delicioasele si zemoasele pere combat stresul acumulat pe parcursul unei zile si energizeaza organismul, marindu-i capacitatea de a tine piept bolilor. Calciul, fosforul, potasiul si vitaminele din grupul B din acest fruct au efect sedativ asupra sistemului nervos.

O para indulceste chiar si pe diabe­tici, precizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Asta pentru ca perele contin fructoza, cel mai dulce zahar natural, care nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina. Prin urmare, inlocuiti dulciurile din comert cu pere.

Cuprul si vitamina C din compozitie au efect antioxidant si blocheaza radicalii liberi. Totodata, perele asigura sanatatea inimii si a colonului prin concentratia mare de potasiu si fibre, care reduc nivelul colesterolului si elimina toxinele din colon.

Alegeti fructele proaspete, ferme, cu aroma puternica, evitandu-le pe cele care au semne de lovire, deoarece acestea indica faptul ca pulpa este zdrobita. Pentru a beneficia de toti nutrientii, consumati-le proaspete si pastrati-le in frigider. Perele proaspete pot fi tinute la temperatura camerei cateva zile, iar apoi in frigider 2-3 saptamani.

Pere (100 g)
● proteine 0,3 g
● fructoza 7g
● fibre alimentare 2g
● potasiu 150 mg
● calorii 40
● vitamina C 7 mg

GUTUI

Comparativ cu alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si prin preparare termica. Asadar, va puteti bucura mult timp de gustul lor bun, dar si de proprietatile acestora fie ca le veti consuma ca atare, fie ca le preparati sub forma de compot, dulceata.

Gutuile au proprietati antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, tonice, digestive, diuretice. Pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale, gutuile intaresc sistemul imunitar si, astfel, previn racelile de toamna, cauzate de fluctuatiile de temperatura.

Specialistul nostru recomanda gutuile persoanelor care vor sa slabeasca. Iata care sunt motivele. In primul rand, gutuile sunt bogate in fibre alimentare, impiedicand asimilarea grasimilor. Al doilea motiv: gutuile au proprietati depurative si diuretice, contribuind la eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus.
Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rau, care pune sanatatea inimii in pericol. Iar potasiul pe care il gasim in aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Gutui (100 g)
● calorii 25
● hidrati de carbon 6g
● fibre 6 g
● calciu 14 mg
● magneziu 6 mg
● potasiu 200 mg
● vitamina C 13 mg

citeste si Jurnalul National

foto: ivstatic.com

În articolul

Dieta perfecta pentru detoxifiere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x