Dieta Perricone - slabesti si intineresti
Publicat pe 07.07.2011 la 16:23 Actualizat pe 07.07.2011 la 16:27
Este noua, a fost creata de medicul francez Nicholas Perricone, si se afla in topul dietelor. Se mai numeste si dieta anti-imbatranire prematura pentru ca te ajuta sa pierzi kilogramele in plus, dar in acelasi timp sa si arati cu zece ani mai tanara.
Denumita dieta Perricone, aceasta dieta ne ajuta sa slabim, dar are si efecte benefice pentru sanatate: protejeaza inima prin reducerea grasimilor, intareste sistemul imunitar, imbunatateste aspectul pielii si scade riscul aparitiei cancerului.
Astfel, cel care a lansat aceasta dieta, medicul Nicholas Perricone, afirma ca dieta se adreseaza in primul rand femeilor, deoarece are si un efect anti-aging. Daca te hotarasti sa incepi aceasta dieta, trebuie in primul rand sa reduci semnificativ consumul de grasimi saturate, de zaharuri rafinate si carbohidratii cu indice glicemic mare.
Dieta Perricone poate fi tinuta pe un termen mai lung, 28 de zile, suplimentata de aportul de vitamine si minerale, plus miscare, cel putin 20 de minute pe zi, dar daca doresti, poti incerca varianta scurta, pentru numai trei zile. Aceasta din urma nu da rezultate spectaculoase in privinta scaderii in greutate, dar cu siguranta starea generala se imbunatateste semnificativ, apar efectele benefice asupra pielii si a parului, deosebit de importante pentru o femeie.
Meniul dietei Perricone include mult somon, bogat in acizi grasi Omega 3, legume cu frunze verzi, cateva sortimente de fructe, dar si carne slaba, toate aceste alimente avand un rol deosebit in mentinerea tineretii.
Alimente permise
Din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca acizii grasi Omega 3, legumele si fructele foarte bogate in vitamine si fibre, cerealele integrale, dar nici semintele sau nucile, bogate in grasimi sanatoase.
Asadar, iata care sunt alimentele permise in cadrul acestei diete: carnea slaba (curcan, pui sau vitel), pestele (somon, ton), fructele de mare, cerealele integrale (secara, ovaz si orz), semintele de hrisca, fasolea si lintea, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, legumele cu frunze verzi, fasolea verde, fructele de padure, ciresele, merele, perele, pepenele galben, iaurtul natural sau kefirul, ouale, anumite condimente (cimbru, piper, busuioc, oregano), maslinele si lichide in cantitati mari (apa plata, ceai verde si sucuri naturale din fructe).
Alimente interzise
Medicul Perricone sustine ca daca vom consuma cantitati importante de alimente care contin acizi grasi saturati sau semisaturati, zahar si amidon, se produce cresterea nivelului de insulina, fapt care duce la aparitia unei reactii inflamatorii ce accelereaza procesul de imbatranire.
Asadar, iata care sunt si alimentele interzise: painea alba, pastele fainoase si taiteii, orezul, carnea grasa (porc, rata sau gasca), branza, pizza, alimentele procesate, morcovii, cartofii, dovleacul, sarea (inclusiv sarea desodata sau dietetica) zaharul, muraturile, anumite sortimente de fructe (strugurii, portocalele, mango, stafidele, pepenele verde), sucurile acidulate de fructe, apa minerala si, nu in ultimul rand, cafeaua si alcoolul.
Meniul pentru trei zile
Dieta Perricone recomanda respectarea celor trei mese importante ale zilei, precum si a celor doua gustari, alegand o cantitate cat mai mare dintre acestea. Dimineata, la trezire, trebuie sa bei doua pahare de apa plata de izvor.
Micul dejun:
- o portie de somon preparat la abur sau o omleta din trei albusuri de ou si un ou intreg
- o felie de pepene sau un sfert de ceasca de fructe proaspete de padure
- o jumatate de ceasca de cereale de ovaz fierte (nu instant)
- doua pahare de apa plata de izvor
Pranz:
- o portie de 200 de grame de somon la abur sau la gratar sau ton conservat in apa
- o salata preparata din cateva frunze de salata verde, o lingurita de ulei de masline, suc proaspat de lamaie si condimente (ierburi)
- o felie de pepene sau un sfert de ceasca de fructe proaspete de padure
- doua pahare de apa plata de izvor
Gustarea de dupa-amiaza:
- un iaurt natural mic
- o jumatate de mar verde
- patru migdale proaspete neprajite
- doua pahare de apa plata de izvor
Cina:
- 200 de grame de somon la gratar sau preparat la abur sau ton conservat in apa
- o salata preparata din cateva frunze de salata verde, o lingurita de ulei de masline, suc proaspat de lamaie si ierburi aromate
- o ceasca de broccoli, sparanghel sau spanac fierte la abur
- o felie de pepene sau un sfert de ceasca de fructe de padure proaspete
- doua pahare de apa plata de izvor
Gustarea de seara, inainte de culcare:
- doua felii subtiri de friptura din piept de pui sau un iaurt natural mic
- patru masline sau patru migdale crude
- o jumatate de mar verde sau para
- doua pahare de apa plata de izvor
Citeste si Revista Felicia!
Foto: ayushveda.com