Dieta potrivita pentru litiaza biliara
Publicat pe 16.08.2010 la 16:50
Daca ati fost diagnosticati cu litiaza biliara primul pas consta in adaptarea regimului alimentar la noua situatie. Nu trebuie sa disperati, ci doar sa fiti prudenti si sa respectati cateva reguli alimentare.
Litiaza biliara este provocata de dezvoltarea unor calculi biliari in vezicula biliara sau in caile biliare fiind este mai frecventa la femei decat la barbati.
Pentru a nu face crize biliare trebuie sa adoptati un regim alimentar adecvat. Sfatul medicului internist este acela de a nu te opera imediat ce ai aflat ca ai pietre la fiere daca boala este asimptomatica. Doar in cazul in care calitatea vietii este afectata de crizele de bila se impune operatia.
Alimente permise
Regimul alimentar al unei persoane care are calculi biliari include suficiente alimente, din toate grupele alimentare. in aceasta categorie intra produsele usoare, dietetice, care trebuie consumate pe parcursul unei zile si repartizate in 4 - 5 mese mici.
Sunt permise:
legume - morcov, cartofi, dovlecei, spanac, salata verde, tomate, fasole verde;
fructe - mere, pere, prune, piersici, struguri, pepene;
carne slaba - pui, vitel, peste slab (salau, pastrav, biban, calcan);
produse lactate - iaurt, lapte batut, branza de vaci, branza nefermentata;
fainoase - orez, macaroane, fidea, fulgi de ovaz.
dulciuri de calitate preparate in casa: tarte cu fructe sau cu branza, prajituri uscate.
miere de albine, marmelada, dulceturi.
Sfaturi pentru prepararea alimentelor admise
Legumele se consuma crude sau fierte sub forma de supe, ciorbe, tocanite usoare, fara rantas. Pot fi preparate la abur, la cuptor sau pe gratar.
Fructele pot fi consumate crude sau sub forma de compot.
Carnea trebuie fiarta sau la cuptor.
Alimente nepermise
Lista alimentelor nepermise include preparatele despre care spunem ca ne cad greu la stomac si care pot declansa crize biliare severe. Evitati sa consumati:
alimentele prajite (carne, peste, cartofi, carnati, chiftele, snitele);
carnea grasa, indiferent de modul de preparare: carne de porc, rata;
mezelurile, salamurile, toba, sunca de porc;
branzeturile fermentate, produse lactate grase (smantana);
produsele de patiserie si cofetarie (prajituri cu crema, placinte cu smantana si ou);
condimentele;
alcoolul.
Mesele copioase, cel mai mare inamic
Persoanele cu litiaza biliara trebuie sa trateze cu mare seriozitate un eveniment festiv la care se pun pe masa preparate complicate si grele. Salatele cu maioneza, sarmalele, friptura de porc si micii, prajiturile cu crema, alunele, alcoolul sunt deosebit de periculoase pentru colecist in general, cu atat mai mult pentru o persoana care are calculi biliari. Preparatele enumerate sunt si mai periculoase daca sunt combinate.
Sfat: Pentru a evita o criza biliara poti sa iti prepari un meniu separat din alimentele permise daca esti gazda evenimentului, iar daca esti invitat in niciun caz nu abdica de la reguli. Este imposibil sa nu existe si alimente permise. Improvizeaza si vei pleca fara probleme de la petrecere.
Citeste Revista Felicia
Sursa foto: flickr.com