Dieta proteica - un mod de a slabi fara a diminua energia
Publicat pe 01.05.2011 la 16:38 Actualizat pe 01.05.2011 la 16:41
Este o metoda rapida si eficienta pentru a pierde in greutate deoarece poti slabi fara a-ti diminua energia. Nutritionistii sustin ca dietele proteice au cel mai mare succes.
Cum functioneaza aceasta dieta? Este bine cunoscut faptul ca proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele, sarurile minerale si apa sunt substantele principale ale alimentelor, dar dintre acestea, numai proteinele, glucidele si lipidele furnizeaza organismului energia zilnica necesara. Astfel, dieta proteica este axata pe consumul de carne, oua, peste si produse lactate, dar in portii mici si dese.
Acesta este un lucru cat se poate de benefic, deoarece organismul nu este privat de alimentele cu care se obisnuise si masa musculara nu este afectata ca in cazul altor diete, ci numai masa de grasime. Asadar, cand dieta e bogata in proteine, organismul nu apeleaza la resursele proprii, iar in procesul de slabire se pastreaza fermitatea muschilor si stralucirea pielii.
Mai mult, consumul exclusiv de alimente proteice duce la producerea de corpi cetonici, care produc o senzatie de satietate pe termen lung. Astfel, dupa doua sau trei zile de alimentatie limitata la proteine pure, foamea dispare complet.
Ce mananci?
Daca te hotarasti sa incepi dieta proteica, iata doua variante de meniuri pe zile, pentru o saptamana. Atentie! Micul dejun si gustarea se mentin la fel pe tot parcursul dietei.
Varianta 1 de meniu
Micul dejun: Patru felii de sunca slaba de pui cu doua felii de paine neagra. Ai voie sa bei si o ceasca de cafea sau de ceai, dar neindulcite sau indulcite cu indulcitor.
Gustare: un mar
Zilele 1 si 2
Pranz: O portie de carne de vita slaba fiarta si salata verde
Cina: O cutie de peste (ton) in suc propriu si doua rosii
Zilele 3 si 4
Pranz: O jumatate de piept de pui la gratar cu un morcov ras
Cina: Un ou fiert cu o salata de cruditati (telina, morcov, mar)
Zilele 5 si 6
Pranz: 200 de grame de sunca slaba de pui cu doua rosii
Cina: O cutie de peste (ton) in suc propriu cu salata verde
Ziua 7
Pranz: O portie de carne de vita fiarta cu doua rosii
Cina: Un piept de pui la gratar cu un morcov ras
Varianta 2 de meniu
Micul dejun: O jumatate de piept de pui la gratar, un iaurt fara grasime si o cafea fara zahar. Gustarea: o portocala (intre pranz si cina).
Zilele 1 si 2
Pranz: O jumatate de piept de pui la gratar cu salata verde
Cina: Patru-cinci ficatei de pui fierti cu morcov ras
Zilele 3 si 4
Pranz: Carne de vita fiarta cu un morcov ras
Cina: 200 de grame de sunca de pui slaba cu doua rosii
Zilele 5 si 6
Pranz: O jumatate de piept de pui cu doua rosii
Cina: Un ou fiert cu salata de legume
Ziua 7
Pranz: Carne de vita fiarta cu salata verde
Cina: 200 de grame de sunca slaba de pui si salata de cruditati
Aceasta dieta poate fi tinuta timp de doua saptamani, dupa care poti adauga legume si fructe, in diverse combinatii, dar fara cartofi, orez sau fasole uscata. Nu uita ca pe durata regimului sa consumi ceai verde si trei-patru litri de apa pe zi.
Dieta proteica aduce organismului o serie de beneficii:
· Nu suferi de foame
· Nu esti deprimat
· Nu apare neplacuta senzatia de oboseala
· Nu trebuie sa calculezi zilnic numarul de calorii din alimente
· Consumul de proteine creste rezistenta organismului la infectii si anemii si accelereaza procesul de cicatrizare a ranilor
· Proteinele prezinta avantajul ca, in urma pierderii in greutate, indiferent ca numarul kilogramelor e mic sau mare, organismul nu se simte slabit.
Atentie!
Regimul proteic este interzis persoanelor care sufera de anumite afectiuni: diabet zaharat de tip I, insuficienta renala, insuficienta hepatica, insuficienta cardiaca sau alte probleme cardiace sau femeilor insarcinate.
Ai grija la stabilizarea organismului!
Daca ai urmat dieta proteica, este foarte grea perioada de stabilizare, pentru ca, revenind la mesele obisnuite, vei lua inevitabil in greutate. Astfel, trebuie sa inveti noi obiceiuri alimentare. Incearca sa te axezi pe un meniu zilnic care sa cuprinda mai multe fructe si legume, peste, carne slaba, ulei de masline, produse lactate, paine neagra.
Prepararea alimentelor se va face la aburi, prin fierbere sau la gratar. Un alt aspect foarte important este activitatea fizica: trebuie inceputa in acelasi timp cu dieta si, daca este posibil, sa fie continuata si dupa.
Citeste si revista Felicia
Foto: thenutritionpost.com