Dr. OZ: Fericirea ca terapie - cum să fii cea mai bună versiune a ta

Publicat pe 19.12.2013 la 11:04 Actualizat pe 19.12.2013 la 12:09

Ai observat cum arată cineva extrem de fericit? O mireasă la propria nuntă? Cineva care tocmai a intrat la facultatea dorită sau a trecut cu brio un examen important? Un tată care își ține pentru prima oară pruncul în brațe sau o bunicuță ce își vede nepoții după o absență îndelungată? Zâmbetele, râsetele, optimismul și o doză în plus de încredere în sine pot transforma instantaneu orice persoană în cea mai frumoasă și bună variantă a sa posibilă.

Cercetarile au demonstrat faptul că o stare de spirit pozitivă este esențială pentru o stare de sănătate bună. Există o legătură strânsă între optimism si longevitate și un sistem imunitar mai puternic, un risc mai scăzut de depresie, dar și de boli cardiovasculare.

Un studiu realizat pe un grup de studenți a scos la iveală faptul că persoanele care se bazează pe felul în care arată, ce performanțe au în cadrul universitar sau alți factori externi au parte de mai mult stres, stări de anxietate și conflicte interpersonale și nici nu aveau note mai mari comparativ cu studenții care se autoevaluau în funcție de standarde personale ce țin mai mult de personalitate decât de perormanțe.

Cum poți să faci însă o transformare necesară pentru a fi o persoană mai bună și mai fericită? Dr. OZ susține că poți schimba modul în care gândești făcând pași mici zi de zi - aceasta este și ideea principală ce stă la baza terapiei cognitive comportamentale, o formă eficientă de tratament folosit în psihiatrie.

In primul rând trebuie să elimini gândurile negative pe care le ai despre propria persoană. Axează-te pe acele sfere ale vieții tale în privința cărora ești nemulțumit - poate fi vorba despre muncă, familia ta sau felul în care arăți. Când te surprinzi stresându-te în privința lor, amintește-ți cel puțin un lucru pozitiv în legatură cu ele sau axează-te pe găsirea unei soluții. Dacă nu poți schimba nimic în legătura cu situația neplăcută și realizezi că lucrurile nu țin de tine, atunci trebuie să conștietizezi faptul că că nu are sens să te încarci negativ.

Renunță la a te blama pentru greșelile minore pe care le faci în decursul zilei și laudă-te pentru ceea ce faci bine. Dacă ești o victimă a rutinei, încearcă să iei din când în când o pauză pe care să o dedici lucrurilor care te pot face să zâmbești. Studiile arată că a avea parte de momente de bună-dispoziție ce pot însemna ascultarea unei melodii preferate sau urmărirea unui filmuleț amuzant pe youtube pot îmbunătăți semnificativ starea generală de spirit și te pot face mai optimist.

Modul în care te raportezi la tine trebuie să fie același cu modul în care te raportezi și te comporți față de altcineva. Poate părea de necrezut, dar în general suntem mai toleranți față de alții și ne judecăm prea aspru pe noi înșine. Înconjoară-te de pozitivism și persoane optimiste, pe care le admiri. Renunță la relațiile toxice care nu fac altceva decât să te încarce cu griji și îndoieli față de propria persoană.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dr. OZ: Fericirea ca terapie - cum să fii cea mai bună versiune a ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x