Dr. OZ: Micile plăceri ... vinovate? De ce este sănătos să nu ai regrete
Publicat pe 12.12.2013 la 08:38 Actualizat pe 12.12.2013 la 09:15
Câteva pătrățele de ciocolată, o felie de tort cremos, o după-amiază de leneveală în locul a câteva ore de muncă? Știm cu toții ce sentimente ne pândesc de îndată ce ne-am bucurat de ceva mic și interzis. Da, cura de slăbire este importantă și un moment în care cedăm poftei nu ar trebui să devina un obicei, însă din când în cqnd ar trebui să ne permitem câte un lucru din acesta care ne aduce zâmbetul pe buze, fără regrete. De ce? Pentru că sentimentul de vină ne scurtează viața.
Dr. OZ avertizează: regretele îți slăbesc sistemul imunitar. Un studiu realizat recent a comparat starea de sănătate a unui grup de persoane care au întreprins câteva activități care le produc plăcere. O parte dintre ei au resimțit mai apoi un nivel ridicat de vină, iar celălălalt unul scăzut. S-a descoperit că cei care nu se simțeau foarte vinovați aveau un nivel scăzut de imunoglobulină.
Vina crește și nivelurile de cortizol. Cortizolul este hormonul stresului pe care corpul îl produce atunci când apare un anumit pericol sau o situație conflictuală. Rolul său este de a mobiliza bagajul de energie și sistemele de apărare necesare în soluționarea problemei. Cu toate acestea, expunerea constantă la acest hormon poate duce la hipertensiune și poate crește riscul de boli de iniă, diabet și probleme cu anxietatea.
Micile plăceri vinovate ne aduc căteva beneficii, printre care și faptul că ne lungesc viața. Fie că este vorba de un croissant cu ciocolată, o baie lungă cu spumă, o porție de tiramisu sau o după amiază de leneveală - a te răsfăța din când în când îți poate aduce un strop în plus de fericire, de aceea, dacă tot te-ai hotărât să te bucuri de aceste lucruri, nu are rost să te simți rău mai târziu.
Care sunt micile plăceri vinovate ale lui Dr. OZ: uneori când se întoarce acasă de la spital sau studioul de filmări, se oprește la cofetăria preferată pentru o felie de tort pe care o împarte acasă cu soția. Ideea este că el cumpăra o bucată mică și poate controla numarul de calorii pe care le consumă.
Foto: hepta.ro