Dr. OZ răspunde: cum trebuie preparat ceaiul negru și când este bine să-l bei

Publicat pe 20.12.2013 la 11:41 Actualizat pe 20.12.2013 la 13:37

Dr. OZ s-a declarat în câteva rânduri un mare iubitor de ceai pentru că această licoare parfumată ajută pentru a avea o stare de sănătate bună și luptă împotrva bolilor. De-a lungul timpului el a primit însă și întrebări legate de miturile care există în legătură cu efectele ceaiurilor:

Atât ceaiul verde cât și cel negru provin din aceeași plantă, camelia sinensis. După ce frunzele sunt culese sunt procesate în moduri diferite pentru a obține diverse tipuri de ceai. Ftunzele de ceai negru rezultă din oxidare, iar cele de ceai verde sunt procesate înainte ca procesul de oxidare să aibă loc. Ceaiul negru de exemplu protejează inima pentru că oxidanții pe care îi conține previn întărirea arterelor. Ce întrebări a primit Dr. Oz și ce răspunsuri a oferit:

Ceaiul negru conține cofeină. Ce se întâmplă dacă nu mă simt bine din cauza ei?

Pentru că provin din aceeași plantă, majoritatea ceaiurilor (inclusiv cel verde) conțin o anumită cantitate de cofeină. Cu toate acestea poți găsi ceaiuri fără cofeină de cumpărat sau poți elimina tu cofeina din ceai. Trebuie să pui ceaiul în apă fierbinte pentru 20 de secunde și apoi să arunci această apă și să o înlocuiești cu alta. Acest prim proces elimină cea mai mare parte din cofeină, însă ceaiul rămâne la fel de aromat.

Pot bea orice tip de ceai dacă am anemie?

Studiile arată că ceaiul creează probleme în ceea ce privește absorbția de fier, iar acest lucru poate agrava anemia. Cu toate acestea studiile au arătat și că dacă iei pastile cu fier sau dacă mănânci alimente ce îl conțin din belșug, poți bea și ceai fără probleme. Însă este adevărat că anumite substanțe din ceai absorb fierul din stomac și-l “fură” înainte ca organismul tău să aiba șansa de a-l absorbi. Ceaiul poate reduce absorbția de fier cu până la 87%, de aceea nu îl bea imediat înainte sau după ce ai mâncat.

Pot bea ceai imediat după masă sau trebuie să mai aștept?

Ar trebui să aștepți cel puțin o oră după ce mănânci pentru a bea ceai. Acest lucru îi permite corpului tău să absoarbă fierul de care are nevoie înainte ca substanțele din ceai să ți le răpească. Poți foarte bine și să bei ceaiul cu o oră înainte de masă.

Aceeași problemă a absorbției de fier este întâlnită și în cazul cafelei?

Da. Studiile arată ca efecte similare au fost observate și în cazul consumului de cafea. Cu toate acestea, pierderea fierului nu este atât de puternică precum în cazul ceaiului. Ea poate totuși reduce absorbția de fier cu până la 39%. Cu toate acestea, procesul este diferit decât cel ce are loc în cazul ceaiului. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să eviți cafeaua sau ceaiul pentru că au multiple beneficii asupra sănătății. Chiar dacă bei ceai și cafea la masă, dacă nu ești anemic îți vei primi oricum porția necesară de fier. Dacă eșți însă obosit aproape tot timpul, atunci ar trebui să consulți un medic și să verifici care este nivelul tău de fier.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dr. OZ răspunde: cum trebuie preparat ceaiul negru și când este bine să-l bei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x