Dr. OZ: Te-ai lăsat de fumat? Află în cât timp vei scăpa de efectele negative, în cifre

Publicat pe 11.12.2013 la 08:07 Actualizat pe 11.12.2013 la 09:05

Știi deja că fumatul nu îți face bine. Datorită cercetărilor și campaniilor anti-fumat, cei mai mulți dintre noi știu că acest obicei creste riscul apariției a numeroase probleme medicale, incluzând cancerul, probleme respiratorii, hipertensiune, atac cerebral și de inimă și o îmbatrânire prematură. De aceea aproape peste jumătate din cei peste un miliard de fumători din lume se pot aștepta să sufere de o boală mortală cauzată de fumat. Însă vestile nu sunt atât de rele. Dacă te lași de fumat, lucrurile se pot schimba în bine. Dr. OZ îți soune cum.

Cu siguranță nu este ușor să te lași de fumat. Scriitorul Mark Twain a glumit pe seama acestui lucru spunând “A renunța la fumat este cel mai simplu lucru din lume. Știu pentru că m-am lăsat de mii de ori.”

Conform Asociației Americane de Cancer, după 20 de minute de la ultima țigară corpul începe să se vindece. Ritmul inimii și tensiunea sangvină sunt ridicate, iar apoi încep treptat să revină la un nivel normal, ceea ce reduce nivelul de stres din corp.

După 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge scade și el la normal, ajutând la transportarea oxigenului catre creier și alte organe vitale.

După 2 săptămâni și până la 3 luni circulația sangvină, care până nu demult era restricținată de fumat, începe și ea să se îmbunătățească. Funcțiile plămânilor cunosc și ele îmbunătățiri. Cam la o lună de la renunțatul la țigări vei observa că respiri mai ușor și că nu vei mai tuși ca înainte.

După un an, riscul unui atac de inimă este redus la jumătate.

După 2-4 ani, riscul de atac de inimă este redus la normal.

După 5 ani ți-ai redus la jumătate riscul de a avea cancer al gurii, al gâtului și al esofagului. Mai mult, riscul de cancer cervical revine la același nivel pe care îl poate avea o persoană care nu a fumat niciodată.

După 10 ani, riscul de a muri de cancer de plămâni este redus la jumătate. Riscul de cancer pancreatic este și el mult mai scăzut.

După 15 ani, riscul de a avea un atac de inimă este la același nivel ca al unui nefumător. De aceea, oricât de greu este să te lași de fumat, poate un lucru care te va motiva este faptul că te poți însănătoși.

Foto: hepta.ro

În articolul

Dr. OZ: Te-ai lăsat de fumat? Află în cât timp vei scăpa de efectele negative, în cifre

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x